Читај ми!

Хапшења због ратног злочина

Петорица Албанаца са југа Србије ухапшена због ратног злочина над Србима. Реч је о злочину почињеном 2001. године. Приликом хапшења нападнут припадник Жандармерије.

У полицијској акцији на југу Србије ухапшено је осам особа, од којих се пет терети за ратни злочин над Србима. Због сумње да су починили ратни злочин против цивила ухапшени су Ељхами Салихи, Мустафа Лимани, Шериф Абдири, Недир Сефедини и Севдаи Емурлахи.

Петорица приведених доведени су у Београд, и налазе се у згради МУП-а Србије у Улици Кнеза Милоша.

Министар полиције Ивица Дачић рекао је у Врању да су две особе ухапшене јер су пружале отпор током претреса.

Једна од њих је Изет Ћазими, рођени брат Ридвана Ћазимија, познатијег као командант Леши - једног од команданата Ослободилачке војске Прешева, Медвеђе и Бујановца, који је погинуо у сукобима 2001. године.

Осма особа је ухапшена јер је поседовала оружје, прецизирао је Дачић о додао да се акција наставља.

Акција Жандармерије изведена је по налогу Тужилаштва за ратне злочине, јутрос између шест и девет сати. Хапшење је изведено у Бујановцу и селима Велики Трновац и Брезница, а том приликом нападнут је један припадник Жандармерије.

Тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић рекао је да су петорица Албанаца ухапшена због сумње да су извршили ратни злочин током оружаних сукоба на југу Србије 2001. године.

"Акција је још у току и пошто је реч о преткривичном поступку и тужилачкој истрази, друге детаље овог случаја за сада не могу да саопштим", рекао је Вукчевић новинарима у Београду.

Како РТС сазнаје, реч је злочину који се догодио 2001. године. Сумња се да су припадници Ослободилачке војске Прешева, Медвеђе и Бујановца тада отели два момка, а после неколико дана њихови лешеви су пронађени у близини логора код места Брезница.

Један момак тада је имао 18, а други 19 година.

Двојица главних осумњичених у тој групи, према сазнањима Тужилаштва за ратне злочине, нису доступни правосудним органима Србије и крију се на подручју Косова и Метохије, али њихова имена су позната.

Сумња се да ова група има везе са "Гњиланском групом" ОВК која је чинила злочине на подручју Косова и Метохије 1999. године.

Један од ухапшених је запослен као преводилац у канцеларији ОЕБС-а у Бујановцу.

Мисија ОЕБС-а у Београду саопштила је да је у полицијској акцији на југу Србије заједно с још седам Албанаца ухапшен човек запослен у канцеларије мисије у Бујановцу и да ће та организација сарађивати у истрази.

"Мисија ће подржати српске власти у истрази уз пуно поштовање начела претпоставке невиности. Ову ствар ћемо озбиљно схватити и посвећени смо блиској сарадњи са српским властима по овом питању", наводи се у саопштењу шефа Мисије ОЕБС-а Димитриоса Кипреуса.

Председник општине Бујановац Шаип Камбери најавио је за сутра протесте у Бујановцу због хапшења Албанаца.

Он сматра да је данашњим хапшењем нарушена безбедносна ситуација на југу Србије, док посланик Риза Халими акцију Жандармерије назива "наставком државног терора над албанском заједницом".

Косовска владе осудила је хапшење, оценивши да акција Владе Србије представља "озбиљну провокацију против мира и стабилности у региону".

Хапшење групе Албанаца осумњичених за ратне злочине осудиле су и Алијанса за будућност Косова и покрет "Самоопредељење".

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара