Читај ми!

Осуђен за злочин у Медаку

Перица Ђаковић правоснажно осуђен на годину дана затвора због злочина над ратним заробљеницима у Медаку у Хрватској септембра 1991. године. Одлуку о томе донео Апелациони суд у Београду.

Апелациони суд у Београду преиначио је првоспепену ослобађајућу пресуду и правоснажно осудио на годину дана затвора Перицу Ђаковића због злочина над ратним заробљеницима у Медаку у Хрватској септембра 1991. године.

Одељење за ратне злочине Вишег суда у Београду током поновљеног суђења 1. јула прошле године по други пут је било ослободило Ђаковића оптужби, пошто је прву пресуду претходно Апелациони суд укинуо и наложио да му се поново суди.

Апелациони суд је након одржаног претреса 11. јануара уважио жалбу Тужиоца за ратне злочине, преиначио првостепену пресуду и Ђаковића огласило кривим за ратни злочин против ратних заробљеника осуђујући га на казну затвора од годину дана, објављено је на сајту тог суда.

Суд сматра да је Ђаковић крив што је неутврђеног дана у периоду од 3. до 8. септембра 1991. године, у Медаку као припадник резервне милиције, оштећеном (чији идентитет није наведен) као ратном заробљенику нечовечно и окрутно поступао, те га мучио наносећи му велике патње и повреде телесног интегритета.

Апелациони суд у Београду је раније потврдио првостепену пресуду у односу на Милорада Лазића, Мирка Марунића и Николу Коњевића осуђених због истог злочина.

Пресудом Одељења за ратне злочине, од 23. јуна 2010. године због извршења кривичног дела ратни злочин против ратних заробљеника Лазић и Коњевић су осуђени на казну затвора у трајању од по три године, Марунић је осуђен на казну затвора у трајању од две године, док је Ђаковић је ослобођен од оптужбе.

Пред Жупанијским судом у Госпићу Лазић, Ђаковић и Коњевић правоснажно су осуђени на казну од по осам година, а Марунић на од шест година затвора, 1996. године.

Случај "Медак" је касније Државно одвјетништво Хрватске уступило Тужилаштву за ратне злочине Републике Србије на основу Споразума о сарадњи у прогону учинилаца кривичних дела ратних злочина из 2006. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара