Читај ми!

Осумњичени за "Азотару" пред судијом

Седморо ухапшених због сумње да су злоупотребом службеног положаја оштетили панчевачку "Азотару" за готово милијарду динара на саслушању пред истражним судијом Вишег суда у Београду.

Виши суд у Београду одлучиће током вечери да ли ће покренути истрагу приотив осумњичених да су злоупотребом службеног положаја остетили панчевачку "Азотару" за 8,3 милиона евра, као и да ли ће им одредити притвор.

Због тих малверзација са приватизацијом "Азотаре", јуче је ухапшено седморо осумњичених, а за двојицом страних држављана се још трага.

Ухапшени, којима је после саслушања у полицији одређено задржавење до 48 сати, вечерас су око 20 часова изведени на саслушање пред истражног судију Вишег суда у Београд.  

Пошто их саслуша, истражни судија ће одлучити о захтевима тужилаштва да се против њих спроведе истрага и да им се одреди притвор.

Више тужилаштво у Београду тражи да се против њих покрене истрага и да се одреди притвор бившем генералном директору "Азотаре" Панчево Вујадину Јанковићу, члану власничког конзорцијума Душану Ступару, бившој директорки Центра за контролу приватизације Јулијани Вучковић и Чедомиру Ивковићу из "Серво Михаљ инжењеринга".

Захтевом су обухваћена и три пројектанта за процену вредности - Јован Удички, Јелица Ивковић и Милан Цветићанин.

За двојицом страних држављана Витмандисом Кучинкасом и Симонасом Кашусом, који су такође обухваћени захтевом за истрагу, а нису још доступни правосудним органима Србије, требало би да буде расписана међународна потерница, али ће одлуку о томе донети Виши суд у Београду.

Осумњиченима се на терет ставља продужено кривично дело злоупотребе службеног положаја из кога је нанета штета буџету Србије близу милијарду динара, односно око 8,3 милиона евра. За то дело прети им казна до 12 година затвора.

Сумња се да су себи прибавили противправну имовински корист од око 5,4 милиона евра.

Агенција: Поступали смо законито

Агенција за приватизацију саопштила да је поступала законито, као и њени службеници, у приватизацији ХИП Азотаре Панчево и контроли извршења уговорних обавеза и да није дала сагласност за продају погона "Карбамида 2".

Колегијум Агенције за приватизацију затражио је хитан састанак са премијером Мирком Цветковићем, министрима економије и правде Небојшом Цхирићем и Снежаном Маловић, као и са скупштинским Одбором за приватизацију, како би се отклониле сумње јавности у законитост рада Агенције за приватизацију и њених запослених у у приватизацији Азотаре.

"Без намере да прејудицирамо исход истражног поступка, изненађени смо чињеницом да се у исту раван стављају људи који су својим поступцима у руководјењу Азотаром довели до незаконитих радњи и службеници Агенције за приватизацију, која је све активности предузимала у интересу Азотаре и државе", навела је Агенција.

Душан Ступар негирао оптужбе

Члан власничког конзорцијума "Азотаре" у Панчеву Душан Ступар негирао је у полицији да је са сарадницима оштетио "Азотару". 

"Током саслушања у полицији у присуству јавног тужиоца мој брањеник је дао изјаву и оспорио све што му се ставља на терет", изјавио је Танјугу његов бранилац Зоран Атељевић.

Адвокат је нагласио да ће на саслушању код истражног судије, које се очекује да током вечери, Ступар такође изложити одбрану у односу на тврдње тужилаштва да је злоупотребио службени положај поводом приватизације "Азотаре". Ступар је власник "Универзал холдинга" - дела конзорцијума ком је, како се сумња, незаконито продата "Азотара" 2006. године.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво