Читај ми!

Ковачевић неће бити изручен

Америчко тужилаштво затражило изручење Миладина Ковачевића, како би му се судило за напад на Брајана Штајнхауера, рекао адвокат Боривоје Боровић. У суд у Сомбору није стиао никакав захтев за изручење, наводе у том суду.

Адвокат Боривоје Боровић потврдио је да је америчко тужилаштво затражило да се тој земљи изручи Миладин Ковачевић, како би му се судило за напад на студента Брајана Штајнхауера, али је додао да је тако нешто немогуће јер је његовом клијенту већ суђено за то кривично дело.

Боровић је агенцији Бета рекао да су родбина и одбрана Ковачевића обавештени да је надлежно америчког тужилаштво затражило да се поступи по раније издатој Интерполовој потерници.

"Наравно да је то потпуно немогуће по међународном праву по којем важи начело да се не може једном пресуђена ствар поново судити или по истој ствари водити више поступака", рекао је Боровић.

Боривоје Боровић је подсетио и на то да је Америци уплаћено милион долара на име одштете Штајнхауеру, што је био и услов да се тај предмет уступи српском правосуђу.

Боровић је рекао да би прихватање тог захтева значило кршење Устава Србије, али и Европске конвенције о људским правима која, како сматра, гарантује сва права његовом клијенту.

"Ја сам упутио допис Министарству правде да реагује одговорно и заштити права оптуженог. Ако држава Србија не стане на нашу страну, онда сматрам да смо изгубили правну сигурност и да је дошло до распада правног система у Србији", рекао је Боровић.

Миладин Ковачевић, који је 2008. године претукао студента Брајана Штајнхауера у САД, нагодио се с тужилаштвом и по споразуму који је суд прихватио, признао кривицу у замену за казну од две године и три месеца затвора на коју је правоснажно осуђен и упућен на издржавање казне у затвор у Сомбору.

Тужилаштво је по споразуму одустало од оптужбе да је Ковачевић подстрекавао на злоупотребу службеног положаја двојицу службеника конзулата Србије у САД, који су му омогућили да напусти Америку након тог инцидента.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво