Читај ми!

Завршне речи у случају "Ловас"

Почело изношење завршних речи на суђењу 14-орици припадника бивше ЈНА и паравојне формације "Душан Силни", оптуженима за убиство 70 хрватских цивила у селу Ловас, током рата у Хрватској 1991. године.

Тужилаштво за ратне злочине почело је данас изношење завршне речи на суђењу групи од 14 припадника бивше ЈНА и паравојне формације "Душан Силни" оптуженој за убиство 70 хрватских цивила у селу Ловас у Хрватској 1991. године.

Заменик тужиоца за ратне злочине Веселин Мрдак рекао је пред Одељењем за ратне злочине Вишег суда у Београду да докази изведени током поступка на несумњив начин указују на извршење кривичног дела ратни злочин против цивилног становништва.

"За време напада на Ловас 10. октобра 1991. године у том селу није било организованих припадника Збора народне гарде (ЗНГ) нити организованог отпора цивилног становништва, а тога су и оптужени били свесни", рекао је Мрдак.

Предмет Ловас је један од најкомпликованијих поступака за злочине против цивилног становништва који се води пред српским правосуђем, истакао да је Мрдак наводећи да постоји више од 16.000 страница транскрипта са овог суђења.

До краја недеље завршне речи требало би да изнесу и адвокати одбране и оптужени Љубан Деветак, Милан Девчић, Милан Радојчић, Жељко Крњајић, Миодраг Димитријевић, Дарко Перић, Радован Влајковић, Радисав Јосиповић, Јован Димитријевић, Саша Стојановић, Драган Бачић, Зоран Косијер, Петроније Стевановић и Александар Николаидис.

Одељење за ратне злочине одредиће, после тога, датум изрицања пресуде.

Суђење за ратни злочин у Ловасу почело је 2008. године, а током претреса саслушано је 194 сведока.

Окривљени се терете да су као припадници ЈНА, локалне територијалне власти и паравојне формације "Душан Силни", убили 70 хрватских цивила, током октобра и новембра 1991. године.

У оптужници се наводи да су током напада на Ловас, 10. октобра 1991. године, убијена 22 цивила у кућама и двориштима, а до 18. октобра убијене су и 23 особе у импровизованим затворима.

Погинула су и 22 цивила када су 18. октобра 1991. године били натерани да као живи штит корачају кроз минско поље, а у спорадичним инцидентима страдала су још три цивила.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се