Читај ми!

Давинић ослобођен оптужби за војни брод

Бивши министар одбране СЦГ Првослав Давинић ослобођен оптужби да је незаконито поклонио војни брод "Баркаса" Црној Гори 2005. године.

Виши суд у Београду је бившег министра одбране СЦГ Првослава Данивића ослободио оптужби да је 2005. године Црној Гори незаконито поклонио војни брод "Баркаса" вредан 50.000 долара.

Судско веће судије Данка Лаушевића сматра да нема доказа да је бивши министар одбране СЦГ злоупотребио службени положај одобрењем да се у августу 2005. године војни брод из вишка непокретности војске тадашње заједнице СЦГ уступи црногорском Регионалном центру за обуку ронилаца за подводно деминирање у Бијелој.

Тужилаштво у оптужници, међутим, тврди да је то урадио иако претходно није била подељена непокретна имовина између Србије и Црне Горе.

Тужилаштво има право да уложи жалбу на ову пресуду Апелационом суду у Београду.

Истрага у вези са бродом покренута је у априлу 2009. године, а случај је пријавио Генерални инспекторат Министарства одбране Србије.

Давинић је током суђења негирао да је извршио кривично дело, наводећи да је све учинио у складу са споразумом између Министарства одбране и црногорског центра.

Бивши министар одбране СЦГ правоснажно је већ ослобођен у два случаја за оптужбе да је нелегално доделио станове припадницима Министарства одбране.

Суди му се у још два случаја за афере "панцир" и "сателит".

У афери "Панцир" из 2005. године суди му се због оптужби за склапање уговора штетног по државу од око 176 милиона евра, којим је уговорена набавка великог броја шлемова, панцира, заштитне и друге војне опреме од предузећа "Миле Драгић" из Зрењанина.

Суди му се и за аферу "сателит" у којој се терети да је без сагласности надлежних органа склопио штетан уговор за државу о праву коришћења сателита, укупне вредности 45 милиона евра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се