Читај ми!

Хапшење због малверзација у "Азотари"

Полиција привела седам особа осумњичених за злоупотребу службеног положаја приликом приватизације панчевачке "Азотаре", потврђено је РТС-у.

11.00 (уторак) - Седморо осумњичених за малверзације у Азотари данас ће уз кривичну пријаву бити приведени истражном судији Вишег суда у Београду.

Припадници Службе за борбу против организованог криминала привели су седам особа због злоупотреба приликом приватизације "Азотаре Панчево", укључујући и продају погона "Карбамид 2" и друге малверзације, потврдио је портпарол Републичког тужилаштва Томо Зорић за РТС.

Према његовим речима осумњичени су злоупотребом службеног положаја оштетили панчевачку "Азотару" за скоро милијарду динара. 

Приведени су бивши генерални директор "Азотаре Панчево" Вујадин Јанковић, члан власничког конзорцијума Душан Ступар, бивша директорка Центра за контролу приватизације Јулијана Вучковић и Чедомир Ивковић из "Серво Михаљ инжењеринга".

Три пројектанта за процену вредности су такође приведена - Јован Удицки, Јелица Ивковић и Милан Цветићанин.

Некадашњи генерални директор Азотаре и његов заменик, Видмантис Кучинкас и Симонас Кашус, су, како РТС сазнаје, у бекству, и за њима ће бити расписана црвена Интерполова потерница. 

Акцију спроводе припадници Службе за борбу против организованог криминала МУП-а Србије, по налогу Републичког и Вишег тужилаштва.

Иначе, "Азотара" је продата 2006. године за 13,1 милион евра конзорцијуму који чине литванске фирме "Арви" и "Санитекс" и београдски "Универзал холдинг" чији је власник Душан Ступар.

Иако су нови власници најављивали да ће "Азотара" постати лидер у производњи вештачких ђубрива, власнички конзорцијум је 2007. године размонтирао погон "Карбамид 2", највреднији део фабрике, и продао га руској компанији за 32,5 милиона евра.

Синдикати Азотаре више пута су о томе обавештавали Агенцију за приватизацију, али нико није реаговао, због чега је међу приведенима и Јулијана Вучковић.

Међутим, у Агенцији за приватизацију тврде да су о малверзацијама у "Азотари", која је продата 2006. године, МУП, Тужилаштво и Владу обавестили још крајем 2007. године.

Како наводе у Агенцији за приватизацију то није први пут да то тело, односно њени запослени, иако политички неутрални, буду јавно злоупотребљени и означени као део корупције и организованог криминала у Србији.

"Недопустиво је да се запослени у Агенцији користе као медијски мамац у предизборној кампањи у циљу стварања негативне слике у јавности о приватизационом процесу", додају из тог тела.

Међутим, на питање зашто већ тада нису раскинули купопродајни уговор, из Агенције за приватизацију, ипак, не објашњавају.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се