Читај ми!

Почело суђење за "пљачку века"

Суђење криминалној групи за "пљачку века" почело пред Вишим судом у Београду. Један од оптужених Новица Елек негирао учешће у пљачки, рекавши да је пред хапшење сазнао да је осумњичен за то разбојништво.

Пред Вишим судом у Београду почело је суђење криминалој групи на челу са Урошем Петровићем, која је 10. марта 2011. године у Устаничкој улици отела око 83 милиона динара (800.000 евра) од радника обезбеђења фирме "Секуритас сервисиз".

Један од оптужених, Новица Елек, рекао је на почетку суђења у Вишем суду у Београду да је дан пред хапшење сазнао да су он и "неки људи које познаје" осумњичени за то разбојништво.

"Ухапшен сам 30. марта у ресторану 'Рунолист' у Сурчину. Дан раније сам у дворишту своје куће пронашао свеску Другог одељења београдске полиције у којој су биле описане акције 'Етна', 'Аурелијус' и 'Феникс', навео је Елек, негирајући да је учествовао у пљачки у Устаничкој улици.

Како је испричао Елек, у свесци чију је фотокопију данас приложио суду писало је да је акција "Феникс" почела 11. марта и да се његово име спомиње тек 18. марта.

"Видео сам да се помињу имена још неких људи које знам, али се на то нисам обазирао. Сутрадан су ме ухапсили са женом и братом. Уцењивали су ме да им вратим свеску како би заузврат пустили жену и брата", истакао је Елек.

Како тврди Елек, по свеску, коју је сакрио у мотору, послао je брата који ју је фотокопирао и сачувао копију, а оригинал вратио полицији. Ту фотокопију данас је приложио суду.

Оптужени: На дан пљачке био сам у ресторану

Негирајући да је учествовао у пљачки у Устаничкој, Елек је такође навео да је тог дана, 10. марта 2011. године, био у ресторану "Колеба" у Сурчину где је уговарао посао за куповину свиња мангулица у коме се задржао до 15 часова.

Напоменуо је да је у исто време у том локалу био и председник општине Сурчин Војислав Јанашевић са делегацијом из Хрватске и Pривредне коморе и доставио суду фотографије којима поткрепљује те наводе.

Из ресторана је, како је навео, отишао кући, а увече опет у неколико кафана.

"Ја сам емотивно уништен и растојен. Категорички негирам да имам било какве везе са извршењем кривичних дела", рекао је Елек негирајући и учешће у пљачки 18. јануара 2010. године на паркингу иза Тржног центра "Пирамида" у Новом Београду.

Тог дана је, како је навео, славио годишњицу брака и цео дан био са породицом и гостима.

Тој групи од 12 чланова суди се у истом процесу и за пљачку исте фирме, коју су извели годину дана раније, када су 18. јануара 2010. године на паркингу иза Тржног центра "Пирамида" у Новом Београду, опљачкали комби из којег су однели око 23 милиона динара.

Као организатор групе оптужен је Петровић, који је после више од годину дана скривања ухапшен прошле седмице на Златибору. Исто је прошао и бегунац Ненад Курило, који је ухапшен у Новом Саду.

Њих двојица данас нису износили одбрану, пошто су тек прошле седмице добили оптужницу, већ ће то учинити 25. априла за када је заказан наставак суђења.

Остали оптужени негирају да су учествовали у пљачкама за које се терете.

Против Петровића, Курила и још шесторице осумњичених за бројна разбојништва прошле седмице покренута је истрага пред Вишим судом у Београду.

На оптуженичкој клупи се, осим Петровића и Курила, налазе: Милан Мрвић, Новица Елек, Иван Јурек, Богдан Рестовић, Милош Марковић, Петар Обрадовић, Борис Полић, Ненад Грчић, Сенад Денаија и Александар Булајић.

Филмска пљачка

Пљачка у Устаничкој личила је на оне које се могу видети у филмовима.

Део чланова оптужене групе је око 13 сати пресрео два "ситроена берлинго", у којима су била по два радника обезбеђења фирме "Секуритас".

Пљачкаши су возилима под ротацијом, на почетку Устаничке улице, пресекли колону која је превозила новац. Кундаком пушке разбили су стакло на аутомобилу обезбеђења и наредили радницима да им предају пиштоље.

Обезбеђење их је послушало и предало им наоружање, након чега су разбојници, маскирани фантомкама и у панцирима, отворили "ситроене" и однели пет врећа са око 83 милиона динара, наводе у тужилаштву.

После спектакуларне пљачке, они су побегли ауто-путем ка железничкој станици "Прокоп", где су запалили возила која су користили да би пресекли пут конвоју са новцем.

Годину дана пре ове пљачке, иста група је готово на идентичан начин опљачкала предузеће "Секуритас" код Тржног центра "Пирамида".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво