Читај ми!

Случај Сезан, потрага за новцем

Полиција претресла три објекта у потрази за новцем ухапшених крадљиваца слике Пола Сезана. Трага се за око 1,3 милиона евра. Претресен стан организатора пљачке Ивана Пековића.

Припадници Службе за борбу против организованог криминала (СБПОК), по налогу тужиоца за организовани криминал, претресли су три објекта у Београду у потрази за преосталим новцем који је дат за слику Пола Сезана "Дечак у црвеном прслуку". Реч је о око 1,3 милиона евра. Претрес објеката је завршен око 21 сат, међутим, како је РТС-у потврђено новац није пронађен.  

Како је за РТС потврдио специјални тужилац за организовани криминал Миљко Радисављевић, СБПОК је претресао објекте на три локације, од којих је једна стан Ивана Пековића у Улици Димитрија Туцовића, док се други објекат налази на Дедињу.

Припадници СБПОК-а сумњали су да се у тим објектима налази преостали новац пљачкаша. Особе које су власници објеката нису у поступку.

Четири особе које се сумњиче да су украле слику Сезана ухапшене су пре пет дана, а код њих је тада, осим слике "Дечак у црвеном прслуку", пронађено 1,5 милиона евра, 60.000 франака, као и четири возила.

До тренутка хапшења посредник им је за слику исплатио 2,8 милиона евра, из три пута, тако да полиција сада трага за преостала 1,3 милиона евра. Ухапшени су планирали да украдену слику Сезана продају за 3,5 милиона евра.

Ухапшенима Ивану Пековићу, Бобету Недељковском, Рашку Младеновићу и Горану Радојевићу одређен је притвор.

Министар полиције Ивица Дачић рекао да је слику из музеја у Швајцарској украо Рашко Младеновић са још једном особом, која је за сада непозната и додао да су тројица ухапшених била Младеновићева логистичка подршка у Србији.

Иначе, слика "Дечак у црвеном прслуку" украдена је у фебруару 2008. године, у спектакуларној пљачки, из музеја у Цириху. Тада су украдена и три дела импресиониста Винсента ван Гога, Клода Монеа и Едгара Дегаа.

Ван Гогова "Грана Кестена" и Монеово дело "Булке код Ветеја" пронађени су недуго после пљачке, а, осим Сезанове слике, трага се и за делом "Лудовик Лепик и његове ћерке" Едгара Дегаа.

Још једна Сезанова слика однета је из европских музеја - "Овер сир Оаз", која се налазила у Оксфорду. Дело је украдено 2000. године, али још није пронађено.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво