Читај ми!

Злато за хероин

Због светске економске кризе, кријумчари хероина сарађују са разбојницима, а дрогу често плаћају златом и накитом, а не готовим новцем. Мафија, због ризика, последњих година често избегава централну Србију и хероин у западну Европу пребацују другим путем.

Кријумчари хероина све више избегавају Србију. У полицији кажу да је на то утицала појачана контрола, хапшење припадника нарко-кланова и улазак Румуније и Бугарске у Европску унију. Иако нарко-мафија годишње у свету незаконито зарађује милијарде долара, због светске економске кризе дрогу често плаћају златом и накитом, а не готовим новцем.

Већина моћних нарко-дилера са ових простора или је у затвору или у бесктву. Хапшења њихових сарадника и бројне заплене дроге уздрмала су нарко тржиште. Међутим, у изјави за емисију Увиђај, полицајци кажу да то не значи да неко други није наставио где су они стали.

"Tо вам је као да имате једно велико такси удружење и сијасет малих такси удружења. То што немате велико таски удружење не значи да ови други не раде", каже службеник београдске канцеларије Интерпола.

Србија је на Балканском путу дроге којим пролази 85 одсто светске производње хероина. Мафија, због ризика, последњих година често избегава централну Србију и хероин у Западну Европу пребацује другим путем.

Шеф Одељења за борбу против наркотика каже да је у Београду у децембру 2010. године у хладњачи која је превозила лимун од Истанбула у Чешку заплењено је 120 килограма хероина, али возач камиона је грешком ушао у Србију и ту је реализована заплена. 

"Његова рута требало је да буде Бугарска, Румунија, Мађарска, Словачка, што се касније  потврдило", каже шеф одељења.

Подаци полиције показују да не постоји строга подела између криминалних група по врсти дроге коју кријумчаре. Због светске економске кризе, шверцери наркотика сарађују са разбојницима.

Службеник београдске канцеларије Интерпола објашњава да се због несатбилности светских валута, евра и долара, у земљама које имају луке на океану, Аталнтском и Средоземном мору конкретно врши трампа украденог злата, скупоцених сатова за кокаин.

Према његовим речима, сатови и тај накит заврше у Њујорку, после даље трампе на њујоршкој берзи дроге.

Африка је раскрсница нарко-путева. На тај континент стиже кокаин из Јужне Америке и хероин из Азије. Одатле се наркотици даље дистрибуирају ка Европи.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара