Читај ми!

Нухију изручен Србији

Припадник "Гњиланске групе" Шемси Нухију изручен је вечерас Србији, јавља репортер РТС-а са аеродрома "Никола Тесла".

Швајцарска је вечерас Србији изручила припадника "Гњиланске групе" Шемсија Нухијуа, који је ухапшен пре годину дана, на основу српске потернице.

Нухију је вечерас у пратњи полицијаца у 21.15 изведен из авиона који саобраћа на релацији Цирих–Београд, а потом пребачен у затвор.

Изручењу су присуствовали министар унутрашњих послова Ивица Дачић и командант Жандармерије Братислав Дикић.

Дачић је изјавио да је тим чином задовољена правда, с обзиром на то да је Нухију осуђен за тешке злочине, а да је сама екстрадиција потврда добре сарадње швајцарске и српске полиције.

Министар је поручио да "сви одговорни морају да буду кажњени" и подсетио да су припадници "Гњиланске групе, чији је Нухију био члан, оптужени за убиство више од 150 људи у околини Гњилана 1999. године.

Изручење Србији је резултат дуге правне процедуре.

У недељу је саопштено да је Савезни суд Швајцарске 7. марта 2012. године одлучио да припадник "Гњиланске групе" буде изручен Србији, али, према устаљеној пракси, није откривен датум екстрадиције.

Претходно је Савезни завод за правосуђе 22. јула 2011. одобрио изручење на основу Европске конвенције о екстрадицији. Он је, такође, затражио од швајцарског Савезног кривичног суда да одбаци захтев приведеног у коме он каже да се гони из политичких разлога.

Савезни кривични суд је 29. новебмра 2011. одбацио тај захтев, а затим је 7. марта 2012. Савезни суд потврдио одлуке нижих инстанци чиме је одлука постала правоснажна.

"Европски суд за људска права, коме се одмах затвореник обратио, није услишио његову молбу да суспендује одлуку о изручењу", наводи се у саопштењу швајцарског Савезног завода за правосуђе.

"Гњиланска група" је назив за групу косовских Албанаца, припадника ОВК, који су оптужени за "убистава и свирепе злочине над цивилима Србима и неалбанцима у Гњилану, у другој половини 1999. године".

"Група је киднаповала, силовала и убијала Србе на три познате локације у Гњилану током 1999. године. Многе жртве су убијене у подруму средњошколског интерната у Гњилану", наводи се у оптужници, на основу које је Виши суд у Београду, почетком прошле године осудио девет припадника те групе на укупно 101 годину затвора.

Српска полиција је 26. децембра 2008. године у Прешеву ухапсила десет чланова "Гњиланске групе".

У бекству су: Фазли Ајдари, Реџеп Алију, Шаћир Шаћири, Шефкет Муслију, Фадик Алију, Идриз Алију и Рамадан Хаљими.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 16. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара