Читај ми!

Љимај на слободи

Бивши командант ОВК Фатмир Љимај, по други пут, ослобођен оптужби за ратне злочине. Случај "Клечка" затворен пошто је судско веће, састављено од двоје Еулексових и једног локалног судије, одлучило и да су изјаве и дневници Агима Зогаја, познатог као сведок "Икс" - неприхватљиви.

Фатмир Љимај, некадашњи командант ОВК и високи званичник Демократске партије Косова Хашима Тачија, по други пут је ослобођен оптужби за ратне злочине, пошто је судско веће одбацило сведочења и дневнике, сада већ покојног, сведока "Икс" Агима Зогаја, чиме је случај "Клечка" затворен.

Укупно девет бивших албанских герилаца пуштено је на слободу. Љимај је ослобођен из кућног притвора, док је осталих осам пуштено из притвора.

Портпарол Еулекса Ирина Гудељевић пренела је РТС-у да је веће судија у случају "Клечка" донело одлуку да су изјаве и дневници Агима Зогаја, познатог као сведок "Икс" неприхватљиви. Ту одлуку донело је судско веће, састављено од двоје Еулексових и једног локалног судије.

"Судије су утврдиле да тужилаштво није успело да испуни одређене процедуралне стандарде, тако да докази Агима Зогаја нису прихватљиви. Од тужилаштва и одбране затражено је да доставе завршне речи пре него што пресуда у случају буде донета", казала је Гудељевићева.

Након доношења пресуде, и одбрана и тужилаштво ће имати право на жалбу.

За ратне злочине, Љимају је једном већ суђено у Хашком трибуналу, али је ослобођен оптужби због недостатка доказа.

Шта је суд одбацио?

Досије назван "Дневник Икс" подељен је на три дела. Најзначајнији је ратни дневник, писан у малој свесци, други део су материјални докази којима је сведок доказивао своје тврдње, а трећи део су послератни догађаји.

За готово две године, колико је био у Ослободилачкој војсци Косова, Зогај је исписао 49 страница детаља о догађајима у селу Клечки у којима је учествовао, чиме је обезбедио доказе за оптужницу против 10 припадника ОВК.

Зогај, који је полицији Еулекса показао места на којима су жртве сахрањиване, наводи да је током једног дана у затвор стизало и до 10 особа – бораца ОВК, српских војника и полицајаца, као и цивила за које се веровало да раде против ратних интереса.

"Фатмир Љимај ми је рекао да, ако откријем било ког шпијуна, имам овлашћење за његово убиство", рекао је Зогај, наводећи истовремено догађаје који су пратили заробљавање и ликвидацију двојице Срба.

Љимај је покушао да ослободи свог брата Демирија који се, у то време, налазио у српском затвору, због чега је у Клечку довео Љубишу Ђурошића из Клине и Вељка Марковића из села Крпимех.

"Касније сам схватио да је Љимај покушао да преговара са Србима пошто су Срби ухапсили његовог брата. То сам схватио када сам неколико пута чуо Џевата Краснићија како говори телефоном на српском језику", наводи Зогај.

Он тврди да је ову двојицу ликвидирао по наређењу Фатмира Љимаја револвером који је касније предао Кфору.

"Фатмир је рекао: 'Сада сви одложите оружје. Сада хоћу да Агим ове убије, јер никада нисам ни чуо ни видео да је он некога ликвидирао.' Нисам се усудио да противречим. Арбен и Бехљуј Љимај отишли су по неколико лопата. Ставили смо Србе у неку врсту удубљења које је настало од кише. Пуцао сам у њих са два метра, пиштољем 'валтер' 9 mm", описао је Зогај.

Агим Зогај је, такође, набројао четири покушаја његове ликвидације, за које је оптужио Фатмира Љимаја. Некадашњи командант ОВК му је, наводно, понудио "колико год жели новца" да повуче сведочење које је дао Кфору.

Зогај је, такође, навео да је Љимај ангажовао убице из редова Албанске националне армије, коју је Унмик 2003. године после бомбашког напада на мост на северу Косова, прогласио терористичком организацијом.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара