Читај ми!

Потврђена казна бившем припаднику ЗНГ

Због убиства српског цивила 1991. године, бившем припаднику Збора народне гарде (ЗНГ) Вељку Марићу потврђена казна од 12 година затвора. Пресуду потврдио Апелациони суд у Београду.

Апелациони суд у Београду је саопштио да је потврдио првостепену пресуду Одељења за ратне злочине Вишег суда у Београду којом је бивши припадник Збора народне гарде (ЗНГ) Вељко Марић осуђен на 12 година затвора.

Одељење за ратне злочине Апелационог суда је, као неосновану, одбило жалбу браниоца Вељка Марића оптуженог за ратни злочин у селу Растовац у Хрватској 31. октобра 1991. године.

Марић је проглашен кривим што је 31. октобра 1991. године у хрватском селу Растовац, убио једног цивила.

Марић је, по оптужници, приликом акције "чишћења" села које су спроводиле хрватске оружане формације, униформисан и наоружан ушао у кућу породице жртве, коју је убио са више хитаца из ватреног оружја.

По оцени Апелационог суда, првостепени суд је о свим чињеницама важним за доношење одлуке, дао довољне, јасне и аргументоване разлоге које не садрже противрешности нити нејасноће у погледу одлуке.

Виши суд је правилно одлучујући о висини казне Марићу, имао у виду све околности, те је од отежавајућих ценио побуде и оконости под којим је убио цивила, односно хладнокрвно зашто што је жртва друге етничке припадности, оценио је другостепени суд.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара