Читај ми!

За три дана 760 пожара

Троје људи изгубило живот покушавајући да угаси пожаре настале због паљења стрних усева. Начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић апелује да се не пали ватра на отвореном. Казне и до 100.000 динара.

У Србији је, у протекла три дана, избило 760 пожара услед паљења стрних усева, у којима су три особе изгубиле живот, изјавио је начелник Сектора за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова Предраг Марић.

Марић је, у изјави агенцији Бета, позвао пољопривреднике да не пале коров и стрњику и навео да је, од данас, појачана контрола инспектора на терену, а казне су од 10.000 до 100.000 динара.

"Покушавајући да угасе пожар, када ситуација већ измакне контроли, троје људи је изгубило животе", рекао је Марић и позвао стручњаке да пољопривредницима објасне да паљење стрних усева неће побољшати принос.

Марић је навео да због великог броја пожара ватрогасци дневно одлазе и на 10 до 20 интервенција. Србија има око 3.000 ватрогасаца, а потребно јој је 7.000.

Предузеће "Србијашуме" подсећају да је забрањено паљење ватре на свим јавним и зеленим површинама и изазивање било ког отвореног пламена у близини шумских комплекса и пољопривредних површина, као и у самој шуми, где често долази до неконтролисаног ширења ватре која прелази у пожар са несагледивим последицама.

С обзиром на то да су већ почели радови на чишћењу пољопривредних и других површина, спаљивању корова, суве траве и осталог ниског растиња, скреће се пажња грађанима да буду врло обазриви приликом руковања ватром или лако запаљивим предметима и стварима који би могли да изазову пожаре с тешким последицама.

У циљу правовремене заштите од пожара неопходно је приликом чишћења парцела, прикупљени отпад не спаљивати, не остављати упаљену ватру или жар неконтролисано на њиви, приликом боравка у шуми, ватру палити искључиво на за то предвиђеним местима и пре одласка са њиве или из шуме, полити ватру или жар водом, или затрпати земљом.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара