Клинтон и Ширак блокирали хапшење Караџића

Хашки трибунал је имао довољно информација о томе где се налазио Радован Караџић, али би САД, Британија или Француска сваки пут блокирале његово хапшење, изјавила је бивша портпаролка Тужилаштва трибунала Флоранс Артман

"Имали смо на претек информација где су бегунци, али увек би се испоставило да нека од те три земље, САД, Британија или Француска, блокира хапшење.

Некада би акцију хапшења блокирао лично Жак Ширак, други пут Бил Клинтон", рекла је Артманова за данашњи "Блиц".

Истакла је да говори на основу аутентичних изјава и докумената, уз напомену да база података коју је успела да сакупи није потпуна.

"Једноставно, не можемо веровати ни Београду ни Западу да нису могли да пронађу (Караџића) 13 година", каже Артманова.

Објашњавајући како је Караџић изгубио заштиту Запада, Артманова каже да је Вашингтон схватио да је он ван суднице препрека за будућност региона и да су САД извршиле додатни притисак да би се Србији омогућио што бржи приступ Европској унији након проглашења независности Косова.

Према њеним речима, с водећим челницима ЕУ договор је лако склопљен, али остала је Холандија као проблем, која се оштро противила тој намери уколико се Младић и Караџић не нађу у Хагу.

 

"Караџић или Младић, или обоје у Хагу, преостало је као једино решење. Вашингтон и Београд проценили су да има више штете ако је Караџић ван Хага, иако се он шаље у Хаг уз велики ризик", тврди Артманова.

Верује да хапшење Караџића никада није био проблем за Србију колико за Запад, за разлику од Младића, којег Хашки трибунал третира као чврсту карику злочина која повезује Београд и Босну.

За разлику од Младића, познато је да се Караџић дистанцирао од Београда, подсећа Артманова.

"Сада када је Караџић најзад ухапшен, он може пуно тога да исприча о тајним договорима који су довели до пада Сребренице. За западне велике силе његово сведочење представља велики ризик. До сада није било чврстих доказа да су западне земље предале Сребреницу у замену за сарадњу Срба на мировном процесу", каже Артманова и додаје да, ако ико може да зна о таквим тајним диловима, онда је то Караџић.

Напомиње да је Тужилаштво трибунала у више наврата дало Американцима тачне локације на којима се крио Караџић, али да они нису ништа предузели.

Артманова такође тврди да је бивши високи представник у БиХ Педи Ешдаун сменио шефа босанске тајне полиције Момира Мунибабића, који је био ефикасан у трагању за Караџићем.

Према њеним речима, шеф немачке дипломатије Јошка Фишер је 2006. рекао тадашњем Главном Тужиоцу Карли дел Понте да се, према извештају немачке тајне службе БНД, Ешдаун срео са Караџићем крајем 2004. године.

"Дел Понтеова је тражила извештај БНД-а како би с тим суочила Велику Британију, у нади да ће променити политику, али је Немачка одбила захтев", наводи Флоранс Артман.

Такође сматра да, уколико генерал ратко Младић не буде ухапшен у наредним недељама, или најкасније до краја године, никада му неће бити суђено у Хагу.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво