Читај ми!

Шешељеви лекари иду у Хаг

Тим лекара које је тражио лидер радикала Војислав Шешељ, отпутоваће сутра ујутру у Хаг, најавио министар здравља Зоран Станковић.

Министар здравља Зоран Станковић рекао је да ће тим лекара које је тражио лидер радикала Војислав Шешељ, отпутовати сутра ујутру у Хаг, наводећи да је Шешељево здравствено стање "озбиљно нарушено" и да му је "потребан посебан третман".

Станковић је рекао да ће тим лекара који ће чинити Милован Бојић, Зора Наумовић, Паја Момчилов и Миодраг Вукчевић извршити увид у медицинску документацију и здравствено стање Шешеља.

"Надам се да ће наши лекари заједно са холандским стручњацима сагледати његово здравствено стање и да ће заједничким активностима оно бити стабилизовано, како би Шешељ могао да узме учешће на суђењу у Хашком трибуналу", рекао је Станковић.

Према његовим речима, на Шешељев захтев, а у договору са Хашким трибуналом, Министарство здравља је одлучило да пошаље екипу лекара која ће у Хаг кренути авионом у 8.20 часова.

Тим лекара боравиће у Хагу два дана, након чега ће се вратити у Србију и поднети извештај Министарству. Према речима Станковића, обезбђена је сва медицинска апартура за прегед Шешеља.

На питање да ли Министарство здравља има увид о томе какаво је Шешељево здравствено стање, Станковић је одговорио да министарсво има извештај, али да га неће изности у јавност.

"Његово стање озбиљно је нарушено и потребан му је посебан третман", рекао је Станковић, наводећи да би посебну пажњу требало обратити на Шешеља док је у судници и утврдити нове околности под којима може да учествује у судском процесу, будући да му је уграђен пејс мејкер.

Министарство уважило Шешељеву жељу

Станковић је истакао да је уважена жеља Шешеља и да Министарство здравља није додало ниједног лекара осим оних које је тражио.

Трошкове пута и смештаја лекрског тима, који износе око 2.500 евра, комплетно ће сносити Министарство здарвља, рекао је Станковић.

Члан Комитета за одбрану лидера СРС Војислава Шешеља Немања Шаровић раније је рекао да ће посланик СРС и председник одбора за здравље и породицу Скупштине Србије Паја Момчилов опутовати у Хаг као представник тог одбора и лекар који се дуго познаје са Шешељем.

"Хашки трибунал је 15 дана без разлога одуговлачио са давањем дозволе за Шешељев преглед", напоменуо је Шаровић, додавши да Трубунал наставља да обмањује јавност.

Као пример, Шаровић је навео данашњу изјаву портпаролке Хашког трибунала Нерме Јелачић, која је рекла да се не чека 15 дана за одобравање посете и да је секретаријат тог суда добио Шешељев захтев тек пре пар дана.

Шаровић је рекао и да је за 7. фебруар заказана нова статусна конфренеција у главном поступку који се против Шешеља води у Хагу.

Према његовим речима, најбољи рок између две статусне конференције је 120 дана, а Трибунал већ 35 дана касни са њеним одржавањем.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије