Читај ми!

Јужна Африка неће Гаврића

Добросав Гаврић је проглашен непожељном особом у Јужноафричкој републици, јер је прекршио имиграционе законе, пишу локални медији. Званичници најављују да ће Гаврића и његову породицу протерати из земље.

Јужноафричке власти прогласиле су непожељном особом Добросава Гаврића који је у Србији, 2006. године, осуђен за убиство Жељка Ражнатовића Аркана, због чега ће бити депортован из те земље, пренели су данас локални медији.

"На основу одлуке да су Гаврић и његова породица, укључујући и малолетну децу, проглашени непожељним особама, министарство ће осигурати да одредбе нашег Имиграционог закона буду примењене", рекао је на брифингу званичник Министарства унутрашњих послова те земље Мкусели Аплени.

Он је додао да су Гаврић и његова супруга Данијела Лазић прекршили јужноафричке имиграционе законе пошто су имали лажне документе. Како указују медији, та одлука значи да Гаврић који је ушао у Јужну Африку у септембру 2007. године користећи лажно име Саша Ковачевић, није успео у намери да добије избеглички статус и суочава се са депортацијом.

Јужноафрички лист Дејли војс пише да је Гаврићево сведочење забележено у суду на 26 куцаних страница и да личи на сценарио за холивудски филм. Лист преноси и да је на основу сведочења, он боравио у Еквадору у Јужној Америци 2006. године, са лажним пасошем, а да је две године касније дошао у Јужну Африку и отворио, па продао ресторан који се водио на име његове супруге.

Локални медији јавили су 14. децембра 2011. да је Гаврић, под лажним именом, приведен у тој земљи због поседовања дроге, а пошто је утврђен његов идентитет, ухапшен је по међународној потерници Србије.

Он је потом поднео захтев за избеглички статус у Јужној Африци, а против захтева Србије за његово изручење борио се тврдећи да је невин, да је судски процес против њега 2006. у Србији био неправедан и да би му боравак у затвору додатно угрозио здравље.

Гаврић је био 23-годишњи полицајац када је оптужен за убиство Аркана, у јануару 2000. године. Гаврић и његов помагач у убиству Аркана, Милан Ђуричић ухапшени су 2001, а у октобру 2006. године осуђени на 30 и 35 година затвора због убиства и ковање завере за убиство Аркана.

Обојица су од тада у бекству, јер су од октобра 2003. године били пуштени да се бране са слободе. Према полицијским изворима из тог периода, они су прво побегли у Босну.

Трећеоптужени за убиство Аркана, Драган Николић, такође је осуђен на 30 година затвора.

На суђењу је доказано да је Гаврић испалио хице који су усмртили Аркана и двојицу његових пријатеља. Гаврић је тада рањен и током суђења користио је инвалидска колица и штаке.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 27. мај 2024.
15° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије