Читај ми!

Ново суђење "Гњиланској групи"

Припадницима "Гњиланске групе" ОВК Апелациони суд у Београду укинуо пресуду и наложио да им се поново суди. Суд сматра да су разлози за првобитну пресуду били нејасни и противречни.

Апелациони суд у Београду укинуо је пресуду којом је девет припадника "Гњиланске групе" ОВК било осуђено на 101 годину затвора због убиства и мучења до смрти најмање 32 цивила у Гњилану 1999. године и наложио да им се поново суди.

Истом одлуком осуђенима Мемиши Агушу, Фатону Хајдарију, Самету Хајдарију и Садику Селимону, Апелациони суд је до даљег продужио притвор у којем се налазе од 26. децембра 2008. године у Прешеву, објављено је на сајту тог суда.

Остали оптужени су крајем 2010. године пуштени из притвора, али им је продужена мера забране напуштања пребивалишта у Прешеву.

"Изјављеним жалбама се основано оспорава првостепена пресуда због битне повреде одредаба кривичног поступка с обзиром да је изрека нејасна и противречна разлозима датим у образложењу, као и да у образложењу нема разлога о одлучним чињеницама, а они који су дати су у знатној мери нејасни и противречни", наводи се у образложењу пресуде Апелационог суда.

Укинутом пресудом на по 15 година затвора били су осуђени Агуш Мемиши, Селимон Садику и Самет Хајдари. На по 10 година затвора осуђени су Назиф Хасани, Бурим Фазлију, Фатон Хајдари и Ахмет Хасани, а на по осам година осуђени су Ферат Хајдари и Камбер Сахити.

Српско тужилаштво за ратне злочине терети оптужене да су као припадници "Гњиланске групе" ОВК од јуна до септембра 1999. године на територији Гњилана на свиреп начин убили више десетина Срба, Рома и Албанаца, док се 35 цивила воде као нестали.

Према оптужници, још 153 цивила је ухапшено, мучено, а затим пуштено.

Фазлија Ајдари, Реџеп Алији и Шаћир Шаћири, који су били штабски официри оперативног центра ОВК за Гњилане, налазе се у бекству и судило им се у одсуству, а оптужени су да су наредили ове злочине.

Ајдари, Реџеп и Шаћири су, према оптужници, као старешине гњиланске јединице ОВК, наређивали осталим припадницима јединице да хапсе Србе и затварају их у подрумске просторије средњошколског Интерната у Гњилану, где су им кљештима чупали нокте, убадали језике ножем, закуцавали упаљач у лобању, давили кесом и жицама.

Како би прикрили злочин, тела су секли на комаде, потом их стављали у џакове, и убацивали у контејнере поред Интерната, или бацали у Ливочко језеро.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара