Читај ми!

Веселиновић остаје у Србији

Било какав захтев за изручење или за сарадњу од стране тзв. републике Косово није нешто по чему ћемо ми поступати, јер та држава за нас не постоји, рекао државни секретар Слободан Хомен коментаришући најаве да ће Косово тражити изручење браће Веселиновић.

Државни секретар Министарства правде Слободан Хомен поручио је данас да српско правосуђе нема намеру да поступа по било каквим захтевима такозваних косовских правосудних институција, јер не признаје Косово као државу.

Коментаришући најаве да ће Косово тражити изручење браће Веселиновић, Хомен је рекао Танјугу да је став српског правосуђа да не признаје косовску државу, а самим тим ни такозване косовске правосудне институције.

"Било какав захтев за изручење или за сарадњу од стране републике Косово или њиховог министарства правде није нешто по чему ћемо ми поступати, јер та држава за нас не постоји", децидан је Хомен. Једини начин сарадње могао би да се, према његовим речима, одвија преко Еулекса.

Ако Србији стигне било какав захтев од стране Еулексовог правосуђа, српске правосудне институције размотриће га и одговорити у законом предвиђеном року, нагласио је Хомен.

"Када је у питању сарадња с Еулексом, ми чврсто стојимо на становишту да желимо да сарађујемо, али да та сарадња мора да буде обострана, како кад су у питању њихови захтеви, тако и захтеви српског правосуђа који имају за циљ заштиту, пре свега, интереса грађана Србије на територији Косова и Метохије", каже државни секретар.

Главни тужилац у Косовској Митровици Шикри Сила изјавио је крајем прошле седмице да косовски званичници раде на прикупљању докумената за подношење захтева Београду за изручење браће Звонка и Жарка Веселиновића, које је Кфор оптужио за организовање барикада и насиље на северу Косова.

"Довршавамо процес прикупљања документације, која ће доказати да су Звонко и Жарко Веселиновић грађани Косова. После тога, документацију ћемо проследити Интерполу, а министарство правде ће тражити њихово изручење Косову", рекао је Сила.

Жарко и Звонко Веселиновић ухапшени су на Копаонику 20. децембра. Против Звонка Веселиновића покренута је истрага у Вишем суду у Краљеву због кривичног дела недозвољене производње и стављања у промет оружја и експлозивних материја.

У Специјалном суду у Београду води се истрага против Жарка Веселиновића због сумње да је судију основног суда у Рашкој Срећка Топаловића подстрекавао на злоупотребу службеног положаја.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара