Читај ми!

Штедња сигурна

Гувернер Дејан Шошкић рекао за РТС да евентуално пропадање евра не би озбиљно угрозило штедњу, јер би увек постојао одговарајући курс између евра и других валута и нека конверзија би могла да се изврши.

Због погоршавања кризе у еврозони, све чешће се поставља питање опстанка евра са једне, и смањењу обавезне резерве банака са друге стране.

Говорећи о евентуалном пропадању евра, гувернер Народне банке Србије Дејан Шошкић каже да је то хипотетичко питање и да није реална опција.

"Кад би се то и десило никакав озбиљан проблем не би се појавио по питању штедње, јер би увек постојао одговарајући курс између евра и других валута које би постојале у неком будућем тренутку и нека конверзија би увек могла да се уради", каже Шошкић гостујући у Дневнику РТС-а. 

Према његовим речима, у земљама ЕУ банке су у великој мери изложене према обвезницама држава за које се сада испоставља да нису баш увек у стању да измирују своје обавезе, што је случај са Грчком, Италијом, Шпанијом, Португалом.

"То значи да банке које су инвестирале средства у те обвезнице вероватно неће имати вредност које су очекивале да имају", рекао је Шошкић.

"С друге стране, између банака постоји читав низ осигурања кредитног ризика који ће се активирати у случају да неке од ових земаља озбиљније дођу у пробелме и прогласе да не могу да измирују своје обавезе", навео је гувернер.

Према његовим речима, те полисе осигурања кредитног ризика су нешто што може додатно да изазове губитке у банкарском систему и отуда једна несигурност.

"Оно што у Србији постоји, а у европским банкама не у тој мери, је чињеница да највећи број наших депозита је у еврима и у другим страним средствима плаћања", каже Шошкић. 

Гувернер је додао да на евре постоји обавезна резерва од 25 до 30 одсто, и уз нормално осигурање депозита, које је у Србији на нивоу од 50.000 евра, постоји још једно додатно осигурање. На сваких 1.000 евра девизне штедње, 250 или 300 евра је на рачунима НБС, што је "апсолутно сигурно", каже гувернер.

"То је још једно додатно обезбеђење, а наше банке нису изложене обвезницама ових држава које имају проблме", каже Шошкић. 

Висока ликвидност банака 

Привредници апелују да се смањи обавезна резерва банкама како би им кредити били јефтинији и како би се тиме спречио даљи суноврат економије, што гувернер одбија.

"Нисмо добили ни један конкретан предлог који је упућен НБС са разрађеним елементима, чујемо само различите ставове појединаца", каже гувернер.

Банке већ имају пуно новца и држе у репо оперцијама НБС 97,5 милијарди динара и на својим иностраним рачунима имају 1,8 милијарди евра.

Шошкић истиче да је ликвидност банака у Србији врло висока и далеко изнад међународних стандарда. 

"Друга ствар која се чето губи из вида је да је смањивање обавезне резерве експлозивна монетарна мера, то значи додатно додавање новца у систем, а када имамо инфлацију изнад инфлационог циља то се не ради", закључио је гувернер.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
20° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије