Читај ми!

Наставак изградњe пруге Ваљево-Лозница

Радови на прузи Ваљево-Лозница наставиће се новцем из "руског кредита", изјавио министар за инфраструктуру Милутин Мркоњић, прецизирајући да је договор о кредиту, намењеном улагањима у железничку инфраструктуру, при крају.

У наредних месец дана биће настављени радови на изградњи пруге Ваљево-Лозница, а договори са руском страном око организације посла и реализације кредита од 800 милиона долара ће бити завршени у наредних 15 дана, рекао је у Ваљеву министар за инфраструктуру и енергетику Милутин Мркоњић.

Министар за инфраструктуру и енергетику је најавио да ће у децембру на Дивчибарама бити одржан састанак са представницима свих градова и општина из западне Србије, којима гравитирају пројекти за изградњу коридора и пруге Ваљево-Лозница, као и политичких и привредних организација.

Том приликом представници ће изнети своје програме и планове и добити одговоре на питања која се односе на реализацију изградње Коридора 11, рекао је министар, након што је у Ваљеву, околним селима и насељима "предао" на коришћење неколико километара новоизграђених и поправљених путева.

Мркоњић је рекао да Влада Србије и Министарство на овај начин показују да им је, поред изградње коридора, који су значајни за целу Србију, веома стало да се израде и саобраћајнице широм Србије које ће, као ове у Ваљеву, побољшати услове живота и рада грађана у овим местима.

Ваљево по својим могућностима представља један од најзначајнијих центара у Србији и да заслужује још већу подршку за његов бржи развој, рекао је Мркоњић.

Генерални директор "Железница Србије" Милован Марковић рекао је да су влада, министарство и то јавно предузеће учинили све да се реализује пројекат вредан 260 милиона евра.

Марковић каже да ће генерални извођачи бити руске грађевинске компаније које у овом послу имају велико искуство, као и да је један од услова Србије, да се ангажују српске компаније, међу којима су и неке из Ваљева.

На прузи Ваљево-Лозница има 19 тунела у укупној дужини 10 километара и многи од њих су већ завршени или је њихова изградња започела, рекао је Марковић.

Пруга ће бити једноколосечна, електрифицирана за брзину од 120 километара на сат, са потпуно централизованом контролом саобраћаја, и то је најмодернија пруга која се данас гради у Европи, рекао је Марковић.

Пруга Ваљево-Лозница, у народу је позната и као "ратна пруга" јер су радови у неколико наврата започињани пред ратове на просторима бивше Југославије, а започета је пре скоро 80 година.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
20° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије