Читај ми!

Таксе локалне разлике "глобалне"

Драстичне разлике локалних такси по општинама у Србији. Високи намети отежавају улагања, показује истраживање Националне алијансе за локални економски развој. У Унији послодаваца сматрају да је држава дужна да уведе правила игре.

Висина локалних накнада и такси драстично се разликује између градова и општина у Србији, што негативно утиче на привредни амбијент Србије, показало је истраживање Националне алијансе за локални економски развој (Налед).

Ако отварате фризерски салон од 50 квадрата у центру Пожаревца, за уређење градског грђавинског земљишта платићете 12.000 динара. Иста накнада у Врању је 20 пута већа и износи 265.000, а у Врњачкој Бањи већа је чак 70 пута, око 845.000 динара.

Слично је и са другим локалним накнадама, резултати су истраживања Наледовог пројекта Калкулатор.

Горан Јовић из Националне алијансе за локални економски развој каже да постоји велика разлика од општине до општине, чак постоји и много нелогичности да оне општине које су неразвијеније имају веће таксе од оних које имају велике привредне потенцијале.

Висину локалних пореза и накнада одређују општине и градови без икаквих ограничења. У жељи да привуку инвеститоре неке општине одричу се наплате локалних такси и накнада. Друге, да би напуниле локалну касу у условима кризе, вишеструко их повећавају.

Надлежност локалне самоуправе 

Министар Небојша Ћирић каже да држава не може директно да утиче на то да се те накнаде уједначе, јер би на тај начин задирала у надлежност локалне самоуправе.

"Али, на крају крајева, све дође на своју меру, тако да мислим да то није добар начин. То смањује конкурентност локалне самоуправе", каже Ћирић.

У Унији послодаваца, међутим, кажу да је за то што се игра, игра ибез правила, ипак одговорна Влада. Зато се дешава да годишња накнда за истицање фирме, за исти објекат у једној општини кошта 4, а у другој 100 хиљада.

Директор Уније послодаваца Драган Марјановић сматра да би Министарство финансија требало да припреми предлог о првилима игре, да се одреди колике су минималне и максималне таксе, да се извврши зонирање самоуправа на територији Србије да би се утврдило где је потребно да буду веће где мање.

Када су схватиле да високим таксама неће привући инвестиције, поједине општине попут Лесковца решиле су да их знатно снизе.

Из управе престонице поручују да важеће таксе током наредне године неће повећавати а да ће предузећима која их редовно плаћају дати и попуст.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
20° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије