Читај ми!

Лоше вести за Мађарску

Непосредно пошто је Будимпешта затражила помоћ од ЕУ и ММФ-а, кредитни рејтинг Мађарске снижен испод инвестиционог нивоа. Мађарска подиже ПДВ на највиши ниво у ЕУ.

Међународна рејтинг агенција "Мудис" снизила је кредитни рејтинг Мађарске за један степен, са "Bаа3" на "Bа1", спустивши га испод инвестиционог нивоа уз негативну прогнозу, неколико сати након што је агенција "Стандард и Пурс" објавила да одлаже могућност корекције рејтинга те земље до краја фебруара.

"Мудис" је снизио рејтинг Мађарске уз образложење да су могућности те земље да реализује зацртане буџетске циљеве све неизвесније, док цена сервисирања њеног државног дуга расте, уз све слабије перспективе раста у средњорочној перспективи.

Мађарска је прошле недеље затражила од Међународног монетарног фонда (ММФ) и Европске уније финансијску помоћ, након што је вредност националне мађарске валуте, форинте, пала на рекордно низак ниво. 

Снижење рејтинга може да изврши додатни притисак на форинту. Агенција "Стандард и Пурс" је у среду, међутим, објавила да ће до краја фебруара одложити одлуку о могућој корекцији рејтинга Мађарске на ниво испод инвестиционог, очекујући резултате преговора са ММФ-ом и ЕУ о програму помоћи.

ПДВ највиши у ЕУ

Мађарски парламент је пре три дана ратификовао закон којим се порез на додату вредност (ПДВ) подиже на највиши ниво у Европској унији, а повисио је и порез на мала предузећа, јавила је државна новинска агенција МТИ.

У оквиру новог закона о порезу, ПДВ ће порасти на 27 са ранијих 25 одсто, што је бити рекорд у ЕУ.

Порез на пословање малих предузећа порашће на 37 одсто прихода, до максималних 30 милиона форинти (98.000 евра) годишње, са ранијих 30 одсто, пренела је агенција АФП, која подсећа да је закон о порезу донет у тренутку када је Мађарска морала да затражи међународну помоћ да превазиђе економске потешкоће.

Мађарска је 2008. године постала прва чланица ЕУ која је примила финансијску помоћ од ММФ-а, од 20 милијарди евра, да би избегла банкрот.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
20° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије