Читај ми!

Еврозона на раскрсници

Дужничка криза у еврозони довела је монетарну унију на опасну раскрсницу од које зависи опстанак заједничке валуте, упозорио европски комесар Оли Рен.

Европски комесар за економска и монетарна питања Оли Рен рекао је да је дужничка криза у еврозони довела монетарну унију на опасну раскрсницу од које зависи опстанак заједничке валуте.

"Испред нас стоји или спора дезинтеграција зоне евра или значајно јачање монетарне уније", рекао је јуче Рен новинарима у Хелсинкију, пренела је агенција АФП.

Комесар је одбио да коментарише прекјучерашњу разочаравајућу аукцију немачких обвезница, којом је прикупљено само 3,9 милијарди евра уместо очекиваних шест милијарди.

"Није наш обичај да коментаришемо дневни развој ситуације на тржиштима", навео је Рен, додајући, ипак, да је "ситуација веома озбиљна", пошто се дужничка криза из Грчке проширила у средиште Европске уније.

"Заразни ефекат грчке кризе који је захватио разне земље ЕУ недавно се проширио на земље блиске срцу Уније, а сада је захватио и најужи центар заједнице", навео је Рен.

Комесар је оценио да су потребна храбра и одлучна решења без одлагања, на састанку ЕУ који ће бити одржан следеће недеље у Бриселу.

Финац је навео да је за победу над кризом потребна реална стабилизација и јачање Уније, као и исправљање неједнакости.

"Без тога, (предложене) еврообвезнице биле би безвредне и нико их не би желео, ни европске ни друге земље", објаснио је европски комесар.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије