Читај ми!

Зелена градња штеди

Такозване "зелене зграде" мањи су потрошачи енергије. Њихова градња је за 10 до 20 одсто скупља, али дугорочно исплативија.

Србија троши трећину више енергије за грејање од европског просека. Један од разлога је што је скоро 90 одсто зграда у Србији енергетски неефикасно, односно грађене су тако да расипају енергију.

Зелена градња доприноси смањењу 40 одсто потрошње воде, за трећину смањује емисију угљен-диоксида, за 70 одсто умањује количине отпада и до 50 одсто смањује потрошњу електричне енергије.

Начин градње ће се могуће променити ако буде слуха за ентузијасте попут победника студентског конкурса "Урбане оазе", за најбоље идејно решење зелених кровова и вертикалних башти. Вертикалну башту студенти су замислили на згради поште у Змај-Јовиној улици, а зелени кров на Дому омладине.

"Овим системом се ваздух додатно чисти и боља је термоизолација", каже Мина Радић, студент архитектуре Универзитета "Унион".

"Та површина зеленог крова служиће да смањи губитке енергије, да се, просто, боље изолује и зими и лети", каже Жељко Ивковић, студент Архитектонског факултета.

Једна од идеја јесте и освежавање простора на аеродрому помоћу алги.

"Постоји систем узгајања алги, од светлости и угљен-диоксида који испуштају путници, који се постави на плафон. Алге користе то да би расле, самим тим освежавају тај простор и уз употребу савремених технологија тај простор може и да се осветли. Служи за освежавање простора и прочишћавање ваздуха", каже Вукашин Николић, студент Архитектонског факултета у Београду.

Скупља, али исплатива градња

Према западним студијама, зелена градња је скупља за 10 до 20 одсто, али је дугорочно исплатива.

"Ми снажно подржавамо иницијативу и предлажемо да све постојеће зграде које чине 85 посто стамбеног фонда у Србији приликом реконструкције, адаптације, да се на њима обавезно примене мере енергетске ефикасности. И сигурни смо да ће бар 30 одсто енергије на тај начин бити уштеђено", каже Бојан Ковачић, Агенција за енергетску ефикасност Србије.

У свету је испуњавање стандарда енергетске ефикасности обавезан предуслов да би се нешто градило.

"Станари су вољни да плате већу цену да би живели у зеленој згради. Они цене ниже оперативне трошкове због ефикасног коришћења енергије као и воде, као и бољи еколошки квалитет унутар зграде и аустралијска регулатива то подстиче", каже Аустралијанац Марлон Кобакер.

Уколико је зграда грађена по принципима одрживе градње, што је, на неки начин, повратак природи на савремен начин, она ће дуже трајати, а како су показала истраживања, они који живе у зеленој згради, за трећину су здравији.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије