Хладњачари траже хитну помоћ владе

Управни одбор Пословног удружења хладњачара Србије затражио је хитну помоћ владе и ресорних министарстава у решавању проблема уређености односа у откупу, преради и извозу воћа.

На хитно сазваној седници Управног одбора, одржаној у Ужицу, хладњачари траже да Министарство финансија донесе уредбу којом се укида плаћање откупа готовим новцем.

Они захтевају да им се одреде камате у извозу, као и да се извозници подрже како би се смањили губици хладњачара, који би могли бити погубни и на свеукупни развој појединих воћарских култура.

Проблеми хладњачара, према речима председника Управног одбора Хладњачара Рада Љубојевића, поред "нереалног курса евра" и цене струје, кулминиралси су у овогодишњој сезони откупа малине, која је плаћана у просеку по 2,3 евра по килограму, док је извозници, по прошлогодишњим уговорима, пласирају на страно тржиште за 2,59 евра по килограму.

Хладњачари су огорчени на државу због неуређености области откупа воћа, јер по њиховом мишљењу нема нигде у свету ситуације да се, као у Србији, откупом воћа бави ко хоће и да се откупљена роба плаћа готовином, или да странци директно врше откуп и диктирају цену.

Директор Земљорадничке задруге "Пецка" Живојин Плавшић прижељкује хитне мере Владе Србије у виду обезбеђење кредита хладњачама са годишњим каматама које се примењују у западним земљама.

Он је препоручио хладњачарима, да у складу са својим могућностима наставе са откупом купине и шљиве и поред пребукираности капацитета, али је и констатовао да откупна цена купине од 15 до 20 динара, као и шљиве од 10 до 12 динара свакако не задовољава жеље произвођача.

Међутим, хладњачаре највише забрињава чињеница да је готово стао извоз замрзнутог воћа из Србије, те да је врло неизвесна судбина презадужених хладњачара, што све може да има тешке последице у производњи.

О неуређености односа у области производње, прераде и извоза воћа у Србије можда најбоље говори чињеница да ниједан државни орган нема податак о броју хладњача и регистрованих извозника, тако да су новинари остале ускраћени и за одговор на питање о овогодишњем роду малине јер се не зна ни на коликим површинама се узгаја.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво