Динар најјачи од 2004. године

Динар је данас ојачао за 0,2 одсто и званични средњи курс је 76,7065 динара за евро што је највећа вредност динара према евру у последње четири године.

Курс динара је премашио рекорд од 29. октобра прошле године и приближио се рекордној вредности од пре три године, тачније 6. новембра 2004, када је средњи курс износио 76,6479 динара за евро.

Домаћи аналитичари процењују да је јачање динара резултат великог прилива страног капитала у Србију, јер су само у јуну стране директне инвестиције достигле скоро пола милијарде долара.

Гувернер НБС Радован Јелашић је најавио је да ће динар остати стабилан и указао да само ниска инфлација дугорочно обезбеђује одрживи раст и амбијент за стране инвестиције.

Гувернер НБС и даље верује у динар и сматра да ће грађани боље проћи уколико штеде у домаћој, а не некој страној валути.

Коментаришући тренутно јаку позицију динара, сарадник Привредне коморе Србије Горан Николић изразио је очекивање да ће евро у овој години ослабити испод 75 динара због великог прилива девиза на домаћем тржишту.

Он је указао да је у јулу забележн висок увоз опреме, сировина и енергената, што може да привуче долазак већег броја страних компанија у Србију.        

Тај увоз је финансиран из комерцијалних кредита из иностранства, које су повукла приватизована предузећа у Србији чији су власници стране фирме, као и од директних страних инвестиција, објаснио је он.

Ако инфлација задржи ниску стопу као у јулу од 0,1 одсто, Николић очекује да ће крајем августа или почтком септембра, доћи до пада референтне стопе и тада ће се смањити апресијацијски притисци на динар, тако да он не би требало да даље јача према евру.

   

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи