Гувернер Јелашић најављује стабилан динар

Гувернер Народне банке Србије Радован Јелашић је најавио да ће динар остати стабилан и указао да само ниска инфлација дугорочно обезбеђује одрживи раст и амбијент за стране инвестиције.

 

"Велики део стручне јавности сматра да би курс требало истовремено да стимулише извоз, а дестимулише увоз, да буде равнотежни, да одражава економску снагу привреде, што значи колико жеља толико курсева", рекао је он у интервјуу новосадском "Дневнику".

Према његовим речима, динар заиста не плива слободно, због чега би могао неко да се побуни због наводно превеликог интервенционизма НБС, али да се на исти начин формирају паритети валута у Прагу, Варшави, Будимпешти или Истанбулу.

"НБС утиче на курс динара на исти начин на који Америчке федералне резерве утичу на вредност долара, а рестриктивна монетарна политика је неопходна због инфлације и неспремности фискалне политике да потребном рестриктивношћу донесе њеном смањењу", рекао је гувернер.

Јелашић је предочио да је Монетарни одбор НБС прошлог уторка одлучио да референтна каматна стопа остане на садашњем нивоу (15,75 одсто), с тим да ће она бити повећана ако Влада не учини ништа да се инфлација смањи.

"Постављање Диане Драгутиновић за министарку финансија је било нужно, а да ли ће НБС у њој добити савезника у борби против инфлације видеће се већ приликом ребаланса буџета", истакао је Јелашић.

Гувернер и даље верује у динар и сматра да ће грађани боље проћи уколико штеде у домаћој, а не некој страној валути.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи