Отвара се тржиште за српски капитал

Српске фирме до сада су у земље у окружењу инвестирале милијарду евра, што је два пута мање него што су предузећа из земаља бивше Југославије уложила у Србију.

Стручњаци кажу да су наше компаније тек сада финансијски довољно ојачале да би улагале у друге земље, иако наводе да још постоји проблем отворености тих тржишта за српски капитал.

Пре три месеца, једна српска компанија ушла је на словеначко тржиште, Комтрејд је купио Хермес софтлаб.

Идуће недеље Делта ће потписати коначан уговор за изградњу трговачког центра у Љубљани вредног 242 милиона евра.

Председник привредне коморе Србије Милош Бугарин је рекао да у Србији има још компанија које могу да направе такав искорак, које су јаке и препознатљиве на светском и домаћем тржишту.

Он је навео да су Тигар, Трајал, Ист Поинт фирме са јасном визијом развоја које имају финансијски потенцијал да се регионално позиционирају.

Словеначки званичници кажу да ни раније а ни сада не постоји реалан проблем да српски инвеститори дођу у Словенију, да је тржиште отворено за све који задовољавају критеријуме Европске Уније.

До сада је из Србије у Словенију уложено 40 милиона евра, а из Словеније у нашу земљу 1,2 милијарде евра.

Улагања у Босну износе 770 милиона, а из Босне у Србију 17 милиона евра.

Два српска предузећа у Хрватску су ове године уложила 23 милиона евра, док је из те земље у Србију инвестирано 380 милиона евра.

У Македнији српске инвестиције вреде 30 милиона евра, а македонске у Србији 320 хиљада евра.

Не бележе се инвестиције Црне Горе у Србији, а српске у Црној Гори вреде 130 милиона евра.

Представници домађе привреде кажу да наша предузећа раније нису прелазила границе других земаља у региону због дугогодишњег процеса транзиције и недостатка новца.

Очекују да ће са улагањима кренути велике компаније и наводе да је за успостављање двосмерног пута у економији потребна добра политичка сарадња у региону.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво