Читај ми!

Криза на тржишту некретнина

Од почетка економске кризе промет некретнина пао је за половину, а цене и до 30 одсто. У првом кварталу ове године одобрено је за четвртину мање стамбених кредита него у истом периоду прошле године.

У прва три месеца прошле године Национална корпорација осигурала је 2.335 стамбених кредита у вредности од 85 милиона евра. У истом периоду ове године осигурано је 1.768 стамбених кредита, вредних 61 милион евра, који су у просеку и мањег износа. Међутим, банке које нуде повољније услове бележе пораст пласмана кредита.

„Померања у маржама није било у односу на прошлу годину. То није резултат смањења продаје, већ је реч о економској ситуацији у земљи која је сигурно нешто лошија. Цела светска економска криза је утицала на пад градње", изјавио је Зоран Стојаковић из "Алфа банке".

У 2009. години се градило мање него у 2008. години. Прошле године ситуација се донекле поправила, али је грађевински сектор и даље у проблемима због недостатка посла и гради се мало нових станова.

Директор маркетинга „Метрополитен апартмани" Данијела Пушара каже да је њена фирма, од почетка кризе, продала 60 станова, од укупно 80.

"Можда је криза нека врста шансе, јер је сада јефтиније градити него што је то некада било. За мању количину новца можете купити или добити квалитетније материјале него што је било пре неколико година", рекла је Пушара.

Из године у годину, смањује се број продатих станова. У 2009. години, продато је за четвртину мање него у 2008. години.

„Морам да кажем да нас криза никако не пролази. Можда је у овом тренутку у Србији и Београду она најжешћа. Тренутно имамо врло мало купаца и јако много станова у понуди", рекла је Александра Кон из агенције за промет некретнина „Алка".

"Они који планирају да купе стварно могу да бирају, а они који би да продају морају да добро размисле кад формирају цену, никако да буду нереални и да буду сретни кад пронађу купца", истакла је Конова.

 Маја Шахбаз из међународне консултантске куће „Колијерс" каже да ће ово тржиште бити последње које ће кренути са оправком.

"Код нас ће бити још интересантније за инвестирање у оном тренутку када Србија озваничи кандидатуру за ЕУ, јер то је одређени печат сигурности", изјавила је Шахбаз.

Ситуацију на тржишту станова могао би да поправи програм државне станоградње - 4.500 станова на Вождовцу и планирани пројекат на Новом Београду.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 15. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије