Вино тражи пут до Србије

Француски винари, са око 60 милиона хектолитара произведеног вина, заузимају прво место у Европи и свету. Произвођачи се надају да ће убудуће трговина вина бити слободна у целој Европи и да неће бити царина, као што их већ нема међу 27 чланица Уније.

Највећа пољопривредна сила у Европској унији, Француска, производи од 50 до 60 милиона хектолитара вина и по томе, као и по извозу, на првом месту и у Европи и у свету.

"Извоз француских вина у 2010. износио је седам милијарди евра, a око 60 одсто у Европску унију. На јединственом тржишту процедура је једноставна, уз неопходне информације на етикети боце", рекао је Николас Озанам из Федерације извозника вина Француске.

Области око Бордоа, Бургоња и Шампања су најпознатији француски вински региони, а у околини Бордоа, на 120.000 хектара 13.000 произвођача произведе 850 милиона боца вина.

У дворцима око Бордоа производе се нека од најпознатијих и најскупљих вина. Компанија "Виногради Андре Луртон", са традицијом из 17. века, вина из својих девет двораца извози у 55 земаља, највише у Белгију.

"Данас практично више не извозимо, ми једноставно отпремамо вино под истим условима као и када га продајемо у Француској", каже Флоранс Дукрос из те компаније.

Власник компаније Андре Луртон се нада да ће убудуће трговина бити слободна у целој Европи, да неће бити царина, као што их већ нема међу 27 земаља, чланица Европске уније.

Вино скупље ван Француске

У Белгији, која је највећи увозник француског вина, цене пића из девет двораца, разликују се за око евро у односу на Француску.

Увозник и дистрибутер вина у Бриселу Ксавијер де Еуленер каже да цена није иста, пошто су у европским државама различите акцизе и ПДВ на вино. Према његовом мишљењу, било би много лакше са истим порезима у целој Европској унији.

Прелазни трговински споразум, који је ступио на снагу 2009. године, успоставља зону слободне трговине између Србије и Европске уније, која учествује са више од половине у укупној размени Србије са светом.

Портпаролка комесара за проширење ЕУ Наташа Батлер рекла је да је Влада Србије посвећена спровођењу прелазног споразума и додала је да је важно да се и даље ради на јачању капацитета на плану конкурентности.

Када је реч о трговини вином, по Прелазном споразуму још постоје годишње квоте, које винари Уније реализују, а српски винари не остваре дозвољени бесцарински извоз.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 15. јун 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије