Радници траже дивиденду

Мали акционари компаније "Соко Штарк" већ две недеље протестују испред фабрике у Кумодрашкој улици, тражећи да им се исплате дивиденде или да власник откупи њихове акције по већој цени од тржишне.

У већини акционарских фирми у Србији не исплаћују се дивиденде малим акционарима, већ се тај новац улаже у развој производње. 

Од 2005. године власник "Соко Штарка" била је компанија "Дрога Колинска", а прошле године преузела их је "Атлантик група".

Нераспоређена добит за прошлу годину већа је од 20 милиона евра, а мали акционари седам година нису добили дивиденду.

"Држава на порезу губи негде око 20 одсто, значи око 4-4,5 милиона евра је само држава осиромашена", рекао је мањински акционар Милан Орландић.

Мањински акционари траже да већински власник откупи акције по цени од 128 евра, јер мисле да је њихова берзанска вредност од 2.000 динара - потцењена.

Саветник малих акционара "Соко Штарка" Бранко Драгаш каже да људи немају пара за живот тако да им дивиденда из акција много значи.

"Тако да ово може врло брзо да се заврши исплатом дивиденде и договором са пакетом акција, да већински власник то откупи и да сви буду задовољни", рекао је Бранко Драгаш.

У компанији "Атлантик" кажу да су пословни резултати оправдали улагање у производњу, због чега нису исплаћиване дивиденде. Не одговарају на питање хоће ли да откупе мањински пакет акција, а о расподели дивиденди за прошлу годину одлучиће на следећој скупштини акционара.

Марина Савић из "Соко Штарка" сматра да је пре одржавања скупштине беспредметно  протестовати као и коментарисати одлуку која још није донета.

Закон је изричит: ако фирма оствари добит, дивиденда се дели, под условом да то предложи Управни одбор и потом одобри Скупштина акционара. У Скупштини, сви акционари имају право гласа, али, како су у мањини, не могу да утичу на доношење такве одлуке.

"Закон каже то је право малог акционара односно сваког акционара у акционарском друштву, али то није обавеза компаније. Имате велики број компанија које изузетно профитабилно послују, али не исплаћују дивиденду, већ ту добит реинвестирају у пословање", каже Ненад Гујаничић, главни брокер "Синтеза инвест групе".

Мали акционари зарађују на дивидендама или препродајом акција по вишој цени, али, у оба случаја, акционари "Штарка" не могу да приходују јер закон није на њиховој страни. Они потражују од компаније и новац из 1990. године, када су шест месеци издвајали половину плате за откуп акција.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 15. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије