Читај ми!

Предаја пазара једном недељно

Привредници у Србији моћи ће да уплаћују пазар једном недељно, а не свакодневно, као до сада. Највеће користи имаће мале фирме, које раде са готовином, а како се процењује, српска привреда ће годишње уштедети више од 40 милиона евра.

Према новим правилима пословања, проистеклим из измена Закона о платном промету, привредници у Србији од петка могу уплаћивати пазар једном недељно, а не свакодневно, као до сада.

Процењује се да ће ову промену најпре осетити мале фирме, које раде са готовином, и да ће тако српска привреда годишње уштедети више од 40 милиона евра.

Кад би се питао Бранислав Митровић, дан би трајао дуже од 24 сата. Већ годинама посао почиње у један после поноћи. Најпре меси хлеб и сомун, а потом услужује муштерије. Онда набавља робу и завршава административне послове и, на крају, уплаћује пазар.

"Свакодневно чекање у банци нам одузима много времена, јер то време можемо много корисније употребити у радњи, ангажовањем на послу. Не морамо свакодневно одлазити код књиговође, подносити извештаје, а ту се троши сувише времена и новца, и свега осталог", каже Митровић.

У "Делта Максију" кажу да ће и даље свакодневно одлазити у банку, јер им одлагање уплате пазара не одговара због веће количине новца у објектима и повећаног ризика од крађе. У "Ај-Ти-Ему" су оберучке дочекали нова правила пословања. Тако, кажу, штеде и на физичком обезбеђењу.

"Конкретно за нас значи да смо 80 одсто времена уштедели, јер уместо да у 25 радних дана идемо сваки дан да уплаћујемо пазар, сад то треба да радимо пет пута месечно. То значи да оне раднике који су сада вишак на овом делу посла можемо да распоредимо на неке друге послове", каже председник "Ај-Ти-Ем групе" Топлица Спасојевић.

На процедуру уплате пазара, фирме су до сада, у просеку, сваког дана губиле по 55 минута, кажу у Унији послодаваца Србије.

Драгољуб Рајић из Уније послодаваца Србије каже да ће практично свака друга фирма у Србији имати користи од те промене.

"Укупно 53 одсто привредних субјеката је до сада уплаћивало пазар на дневном нивоу и укупна уштеда ће бити између 38 и 46 милиона евра годишње", наводи Рајић.

У Хрватској, трговци и угоститељи недељно уплаћују пазар већ седам година, у Републици Српској тако се послује три године, а у Албанији од 2010. године.

У Европској унији, пазар се најчешће уплаћује седмично или једном у две недеље. У неким земљама, у име клијената, то раде овлашћене компаније, или се пазари уплаћују електронски.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 15. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије