Читај ми!

Мере за помоћ пољопривреди

Влада Србије усвојила Уредбу о субвенционисању кредита за пољопривреду. За дотирање камата из буџета држава издвојила две милијарде и 700 милиона динара. Захтеви за повољне позајмице могу се поднети до новембра.

Према Уредби Владе Србије, из буџета ће бити издвојено две милијарде и 700 милиона динара за субвенционисање кредита за пољопрвреду. Захтеви за повољне позајмице могу бити поднети до новембра.

Регистрована пољопривредна домаћинства и пољопривредна предузећа моћи ће већ за десетак дана уз субвенције државе да позајме од банака највише пет милиона динара, на три године, уз фиксну камату од осам одсто.

Кредити су намењени за сточарску и биљну производњу, набавку механизације и опреме, подизање објеката и за рефинансирање краткорочних кредита из прошле године.

Министар пољопривреде и трговине Душан Петровић рекао је да ће бити и других мера о чему ће бити речи за време трајања пољопривредног сајма и током наредне недеље и да ће после тога имати конкретне мере аграрне политике.

"Мислим да сетва иде добро и без обзира на то што је друга половина маја, Влада ће свим средствима која су јој на располагању помоћи пољопривредницима како би ова година била боља него претходна", рекао је Петровић.

Раст пољопривредне производње требало би да стабилизује цене хране које су највише утицале на инфлацију. За цене које контролише држава и које су већ повећане за износ договорен за целу годину, решење заједно траже Влада и Народна банка.

Премијер Србије Мирко Цветковић рекао је да постоји један сегмент који јесте проблематичан, а то је сегмент комуналних услуга где поједини импути имају значајну улогу, конкретно реч је о грејању које највише зависи од енергената, а енергенти, више нису контролисане цеме тако да је то остало отворено питање.

"Остале цене биће задржане у оквирима као што је планирано", закључио је Цветковић.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
20° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије