Читај ми!

Влада обуздава цене

Влада Србије и НБС договарају мере које ће подстаћи веће учешће динара у плаћањима, а односиће се и на цене које су под контролом државе. Цене основних животних намирница стабилне.

Премијер Мирко Цветковић изјавио је да Влада договара са Народном банком Србије мере које ће подстаћи веће учешће домаће валуте у плаћањима, а односиће се и на цене које су под контролом државе.

Цветковић је рекао да су највећи проблем цене комуналних услуга, које су највише порасле, јер на њих највише утичу цене енергената које држава не контролише.

"То је остало отворено, као и питање саобраћаја који, такође, користи нафтне деривате, а остале цене ће бити задржане у планираним оквирима", рекао је премијер.

Остале контролисане цене, према његовим речима, требало би да остану у планираним оквирима.

Према речима министра пољопривреде и трговине Душана Петровића, цене основних животних намирница су у последњих месец и по стабилне, тако да се не очекују озбиљније флуктуације цена хране.

"Тржиште је жива ствар, ми пратимо свакодневно шта се дешава", рекао је Петровић.  

Министар је истакао да,  дугорочно гледано, само повећање пољопривредне производње може да стабилизује цене, тако што ће повећати понуду квалитетне робе и подићи укупну производњу и отворити прилику за извоз, али и да не очекује нека озбиљнија колебања цена.

Иначе, Влада је данас усвојила Уредбу о субвенционисаним кредитима за пољопривреду, која ће почети да се примењује од 25. маја, а за те намене из буџета ће бити издвојено око 2,7 милијарди динара.

Уредба предвиђа субвенционисање каматне стопе на динарске кредите пољопривреди и одобраваће се на период до три године, при чему ће ефективна каматна стопа бити осам одсто годишње.

Према пројекцији Народне банке Србије, инфлација је при врху и од јуна се очекује њено успоравање.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије