Читај ми!

"Бенетон" купио "Нитекс"

Италијански "Бенетон" купио нишки "Нитекс" за нешто више од три милиона евра. "Бенетон" још почетком године најавио изградњу фабрике у Нишу, у којој би у наредне четири године требало да запосли 2.700 радника.

На јавном надметању, италијанска компанија "Бенетон" купила је имовину "Нитекса" из Ниша по почетној цени од 3.017.515 евра.

На јавној продаји "Бенетон" је купио део непокретне имовине "Нитекса" у реструктурирању, а купац ће цену платити одједном и сва средства биће уплаћена на рачун Агенције за приватизацију.

Уговор о куповини потписали су директор "Бенетона Србија" Флавио Симонети и представници тог нишког предузећа.

Симонети није дао изјаву за медије о плановима "Бенетона", али је зато председник Самосталног синдиката "Нитекса" Зоран Тошић након завршетка надметања истакао да се почетак производње може очекивати већ крајем јуна или почетком јула.

Тошић је нагласио да је уговором обухваћена продаја свих објеката који се налазе на плацу "Нитекса" на површини од осам хектара и истакао да је у плану изградња три нове хале, јер су постојеће зграде старе и нема услова за производњу.

Према његовим речима, у плану су и даље инвестиције, као и запошљавање 2.700 радника. Тошић је навео да се на основу припрема које "Бенетон" ради протеклих месеци може видети да ће своја обећања и испунити.

"Овом куповином спречен је стечај 'Нитекса'", рекао је Тошић и навео ће део радника остати у фабрици, а за социјални програм ће се пријавити 10 одсто од укупног броја запослених.

Социјални програм за раднике

Председник АСНС-а Мирослав Тасић је рекао да је у току упис запослених за социјални програм, а очекује се и помоћ владе са издвојеним средствима.

"Тренутно у 'Нитексу' ради 652 радника са просечном платом од 17.400 динара, у фабрици се ништа не производи, а радници су на плаћеном одсуству до реализације социјалног програма", навео је Тасић.

Представници италијанског "Бенетона", који је једна од водећих европских компанија текстилне индустрије, потписали су крајем јануара са тадашњим потпредседником Владе Србије Млађаном Динкићем Споразум о отварању фабрике у Нишу.

Према споразуму, компанија планира да у наредне четири године запосли 2.700 људи, а инвестиција је вредна 43,2 милиона евра.

Најављено је да ће држава подржати тај пројекат са 9.000 евра по сваком новозапосленом раднику, а да "Бенетон" већ од пролећа покрене производњу.

Уговорено је и да "Бенетон" половину производних хала сруши и изгради потпуно нове објекте, купи нову опрему и да до краја године покуша да произведе милион одевних предмета.

"Бенетон" планира и да у наредне четири године у тој фабрици отвори 2.700 радних места.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 15. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије