Више од пет милиона пријава за акције

За бесплатне акције великих јавних предузећа пријавило се 5.066.815 грађана. Они ће добити акције НИС-а, ЕПС-а, Аеродрома и Телекома, док ће од продаје ЈАТ-а и Галенике добити новац. Прве акције требало би да буду подељене 2009. године.

Коначан број пријављених биће познат до краја следеће седмице, када рад буду завршиле комисије које на терену за бесплатне акције евидентирају непокретне особе, тако да се очекује да ће тај број бити повећан за неколико хиљада.

Међутим, коначан број грађана који ће добити бесплатне акције биће познат тек до краја године, када Агенција за приватизацију прегледа све пријаве и утврди колико грађана испуњава прописане законске услове.

За сада се не зна да ли ће њихова вредност бити хиљаду евра, како је најављено. 

Када је процењено да ће грађани добити акције у вредности од хиљаду евра, рачунало се на четири милиона пријављених и акције шест предузећа.

У међувремену, пријавило се милион грађана више, а ЈАТ и Галеника су изузети из пакета бесплатних акција, па ће пријављени добити новац.

Стручњаци сматрају да ће тек приликом продаје тих компанија тржиште одредити вредност њихових акција.

Међу њима је свакако највреднији НИС, за који из Владе најављују нову процену вредности капитала.

Међутим, енергетским споразумом са Русима предвиђена је продаја 51 одсто НИС-а за 400 милиона евра и пола милијарде евра инвестиција.

Државни секретар Министарства економије и регионалног развоја Небојша Ћирић каже да ће нова процена бити урађена до септембра, тј. до почетка преговора са руским Гаспромом, које ће, у име Владе, предводити Млађан Динкић. Он је до сада тврдио да НИС вреди најмање две милијарде евра.

Пре три године, процењена је књиговодствена вредност имовине НИС-а на милијарду и 200 милиона евра. Стручњаци кажу да то не значи да је то и стварна вредност и да је добро што се ради нова тржишна процена.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи