Продаја аутомобила у земљама БРИК-а расте

Продаја аутомобила у земљама као што су Бразил, Русија, Индија и Кина, како се очекује, довешће светску потражњу на рекордан ниво, упркос успореној продаји у Европи и САД и порасту цена нафте.

Светска продаја аутомобила унапређена је свега 1.5 одсто у првој половини текуће године, пре свега, због успоравања привреде у западним економијама и захваљујући рекордној цени нафте, истиче се у најновијем извештају "Скотијабанке" о глобалној продаји аутомобила.

Земље БРИК-а (Бразил, Русија, Индија и Кина), међутим, настављају да бележе двоцифрене стопе продаје аутомобила, произилази из анализе те канадске банке.

 

"Упркос паду продаје кола последњих месеци у односу на прошлу годину, очекујемо да ће се обим испорука у 2008. години попети седму годину заредом на рекордан ниво, имајући у виду охрабрења у Бразилу, Русији, Кини и Индији", сматра Карлос Гомес, економиста "Скотијабанке" и један од аутора анализе.

Штавише, "продаја кола у тим државама, како се очекује, надмашиће америчке куповине возила наредне године", сматра Гомес.

Према најновијим подацима, обим продаје путничких аутомобила и камиона смањен је у мају и јуну, због пораста цене нафте и слабљења испорука на главним тржиштима западне Европе, Јапана и САД.

У САД, продаја спортско-теренских возила и доставних камиона пала је за 30 одсто у односу на исти период минуле године.

Даље слабљење америчке привреде, такође ће, како се очекује, умањити продају путничких аутомобила на 14.1 милиона јединица у целој 2008. години и на 14.3 милиона јединица у следећој години, што је најгори резултат од 1993. године.

Вртоглави раст цене горива, међутим, има мале последице у Бразилу, у коме се обави око 60 одсто укупне продаје кола у Јужној Америци. 

Више од 88 одсто продатих нових кола у Бразилу има флексибилни систем погона и користе, пре свега, етилалкохол као гориво, који се у тој земљи производи од шећерне трске.

У првој половини текуће године укупна продаја кола у Бразилу повећана је за 24 одсто, док продаја аутомобила у Кини у првој деценији 21. века има просечан годишњи раст од око 30 одсто.

У Русији су испоруке кола у првих шест месеци порасле за 40 одсто, на 1.45 милиона и може се очекивати да та земља постане четврто највеће тржиште аутомобила у свету наредне године, с годишњом продајом од 3.7 милиона јединица.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара