Читај ми!

Пола плате за храну

У протеклих годину дана, цене намирница на светском нивоу порасле 35 одсто. И док становници ЕУ на храну троше 16 одсто кућног буџета, потрошачи у Србији за то одвајају чак 40 одсто примања.

Цене хране на светском нивоу, у протеклих годину дана, порасле су 35 одсто. И у Србији се готово свакодневно у продавницама и на пијацама суочавамо са новим ценовницима, због чега је и инфлација већа од прогнозиране.

Кромпир, јабуке, хлеб, млеко, шећер, уље, кафа - само су неки од производа који су у протеклих годину дана поскупели. А колико ћемо храну убудуће плаћати највише зависи од рода.

Према речима пољопривредника Лазара Ђукиаћа, добар лук, добар купус, добар парадајз коштају.

"Било где у свету имате три цене, имате робу која иде у Немачку и робу која иде у Словачку. Разлика у тој цени је дупла, а зависи шта купац хоће, хоће јефтино или квалитетно, а квалитетно не може да буде јефтино", објашњава Ђукић.

Љубиша Јовановић, из Удружења произвођача млека, каже да млека као сировине и даље нема, а у прилог тој чињеници говори и податак да се млеко као сировина у одређеном проценту и даље увози и вероватно да ће такав тренд скупе хране потрајати.

Уредбе о ограничењу цене хлеба и извозу брашна и пшенице само су део најављених мера којима држава покушава да заустави раст цена хране. Овогодишња сетва ће у односу на прошлу бити скупља и до 40 одсто.

Пољоприврединк Драган Тикић каже да цена нафте сваки дан расте.

"Не знамо докле ће то да стигне, ђубриво и семенска роба су скупљи у односу на прошлу годину, а једино хемија није", каже Тикић.

И док становници Европске уније на храну троше 16 одсто кућног буџета, потрошачи у Србији за то одвајају чак 40 процената примања.

Истовремено, они који живе у Немачкој, Француској или Енглеској, једу три пута више јужног воћа и скоро 10 пута више јунећег меса од нас.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 08. јул 2025.
19° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом