Еурошљивовица

Према Закону о ракији, ко жели да производи и продаје ракију мора да буде регистрован и да држави плаћа порез. За производњу и продају ракије на црно запрећене су казне од 50.000 до 300.000 динара. Производња за сопствене потребе није кажњива.

Закон о ракији требало би да уведе ред у промет алкохолних пића. Ко жели да производи ракију за продају под својим брендом, мора да региструје фирму, има одговарајућу опрему и објекте, да држави плаћа порез и запосли технолога који ће водити производњу.

Коме није стало до бренда, склапа уговор са великим произвођачем који обезбеђује стручни надзор. Трећа могућност је удруживање више произвођача. Запослени стручњак је гарант да се ракија заиста прави од воћа.

"На овакав начин ми мислимо да ћемо обезбедити да на тржиште не доспеју ракије као што је некад била Зозовача, обезбедићемо да се заштити здравље грађана, као и да се квалитет ових ракија које долазе на тржиште повећа", каже Душан Пајкић из Генералног инспектората Министарства пољопривреде.

Пајкић сматра да се више неће поновити ситуација из недавних контроли, када је установљено да 40 одсто ракија које су декларисане као воћне, нису произведене од воћа.

Добра ракија оставља се за себе и посебне прилике. Лоша често заврши на црном тржишту. Предузетник из Ваљева Никола Весић сматра да се у овој ситуацији ствара нови проблем - продаја на црно.

"Наш сељак ће покушати да се избори са тим, па долази у неравноправан положај, јер ће своју ракију, која је доброг квалитета морати да продаје на црном тржишту, а не може, као до сад, да је продаје фирмама на даљу дораду и продају", наводи Весић.

На београдским пијацама, флаша домаће ракије се може наћи било где, чак између купуса и лука. Литар "шљивовице" кошта 400 динара. Продавци кажу да немају намеру да региструју продају.

"Као што нећемо да купимо прасе из гепека, јер је опасно по здравље, тако не би требало да купујемо ракију из разних канти, бурића, јер је то исто опасно по здравље", каже Бранко Нешић из Удружења "Најјачи укуси Србије".

"Уколико желимо да ракија буде српски бренд, она, просто, мора да има одређену стандардизацију", истиче Нешић.

У Србији сада има 258 регистрованих произвођача ракије. Процењује се да се у земљи годишње произведе око 12 милиона литара жестоких алкохолних пића.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 05. јул 2025.
30° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом