Највећа робна размена Србије са Немачком

Српска економија у 2010. години највећи обим у робној размени остварила са Немачком, Русијом, Италијом и Босном и Херцеговином. У односу на првих девет месеци прошле године, размена са Русијом, Италијом и БиХ повећана.

У најновијем билтену Института за тржишна истраживања наведено је да је робна размена Србије са Немачком износила 2,01 милијарди долара, са Русијом 1,99 милијарди, са Италијом 1,81 милијарда и са Босном и Херцеговином 1,21 милијарда долара.

У односу на првих девет месеци прошле године, размена са Немачком је редукована 4,7 одсто, док је са осталим главним трговинским партнерима повећана - са Русијом за 17,5 одсто, са Италијом за 6,6 одсто и са Босном и Херцеговином за 19,1 одсто.

На скали три најзначајнија партнера на извозној страни су Италија, Босна и Херцеговина и Немачка, док на увозној страни Русија, Немачка и Италија.

Тако је у структури укупне спољнотрговинске размене Србије, удео немачке привреде опао са 12 одсто на 10,6, док је учешће руске и босанскохерцеговачке економије порасло.

Србија је спољнотрговински суфицит у прва три квартала остварила са Црном Гором - 475,5 милиона долара, Босном и Херцеговином - 367 милиона, Македонијом - 150,5 милиона и Албанијом - 89,8 милиона долара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије