Успешно са ММФ-ом

Шеста ревизија стенд бај аранжмана Србије и Међународног монетарног фонда биће успешно завршена, изјавио члан Економског савета премијера Србије Јуриј Бајец. Договорено да се дијалог две стране настави, након што буду прецизирани сви елементи економске политике за ову и наредну годину, навео Бајец.

Члан Економског савета премијера Србије Јуриј Бајец изјавио је да ће шеста ревизија стенд бај аранжмана Србије и Међународног монетарног фонда бити успешно завршена јер разговори о томе нису прекинути, већ је договорено да се дијалог настави.

Бејец је рекао да се успешан завршетак текуће ревизије стенд бај аранжмана може очекивати након што буду прецизирани сви елементи економске политике у овој и наредној години, а у складу са раније постигнутим договорима између Владе Србије и ММФ-а.

Када је реч о изменама и допунама Закона о пензијско инвалидском осигурању, у разговорима које је мисија ММФ водила у Београду са представницима наших власти, договорено је да ће се тај Закон убрзо поново наћи пред посланицима у Народној скупштини.

"Неке ствари у том предлогу допуна Закона о пензијско инвалидском осигурању су договорене и тиме се, заправо, побољшавају позиције пензионера, боље речено будућих пензионера", нагласио је Бајец.

"Све што је договорено у вези одмрзавања и усклађивања пензија, као и неке друге одредбе остаје непромењено у односу на ранији договор са ММФ", навео је Бајец, уз опаску да је добро што је почетак померања одласка у пензију и продужења радног стажа одложен за две године.

"Дакле, то померање не почиње сада, у јануару 2011, него тек 2013. године и трајаће наредних десет година", прецизирао је Бајец.

Економски стручњак је као врло важно навео и то што минимална пензија, према договору са ММФ, не може да падне испод 27 одсто просечне плате, уместо 25 како је било до сад.

У току преговора са ММФ-ом било је речи и о томе да се у наредном периоду разговара о неком новом моделу, који би служио за утврђивање односа пензија и плата, рекао је Бајец.

Истичући да се ради о такозваној стопи замене, то јест о односу последње плате и прве пензије, као најважнијем показатељу приликом ступања у пензију, Бајец је додао да је то "нешто о чему ће се још разговарати".

Дефицит у оквиру договореног

Кад је реч о обавезама преузетим на основу аранжмана са ММФ-ом, Бајец је указао да треба у потпуности испоштовати ограничење распона буџетског дефицита у овој години од највише 4,75 одсто вредности бруто домаћег производа (БДП).

"Тај циљ ће се остварити", навео је Бајец, уз опаску да ће се на време дефинисати сви услови који су неопходни у вођењу економске политике да се током 2011. буџетски дефицит смањи на четири одсто вредности БДП, како је већ и договорено са ММФ.

"То важи и за инфлацију која ће, као што знамо, ове године премашити договорене оквире. Али, управо је у преговорима са ММФ-ом дата подршка да се мерама монетарне и фискалне политике обезбеди смањење инфлације у току идуће године на 4,5 одсто, плус минус 1,5 одсто", рекао је Бајец.

Опоравак путем узвоза

Истакао је да је током протеклих двонедељних преговора са ММФ-ом поздрављен опоравак српске економије, заснован за извозу.

"То је веома важно", оценио је и додао да се у Србији ове године може очекивати привредни раст од 1,5 одсто, а можда и мало већи.

Бајец сматра да би Србија идуће године могла да оствари и нешто већи екомски раст од планираних три одсто.

"У преговорима са ММФ било је речи и о социјалном збрињавању технолошких вишкова. Међутим, то би требало дефинисати законом који регулише област социјалне заштите", закључио је Бајец.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије