О цени гаса у среду

Србија обезбедила резерве гаса за 60 дана. Разговори о цени у среду, код премијера Цветковића, са министрима финансија, енергетике и трговине и "Србијагаса", сазнаје РТС.

Став Владе Србије о цени гаса или бар о помоћи "Србијагасу" да превазиђе проблеме, очекује се у среду. Како РТС сазнаје, то је тема састанка код премијера Мирка Цветковића са министрима финансија, енергетике и трговине и "Србијагаса".

Гасна криза од пре две године била је добра лекција за читаву Европу, а нарочито за Србију. Иако је нереално, сматрају стручњаци, да се криза тих размера понови, наша земља је, уверавају из "Србијагаса", енергетски безбедна.

У "Србијагасу" тврде да су, ипак, обезбедили двомесечну резерву тог енергента.

Са количином гаса која се налази у Банатском двору у овој фази, ми смо мирни 60 дана за потребе топлана и становништва, рекао је директор "Србијагаса" Душан Бajaтовић, али и напоменуо да те количине не би биле довољне и за индустрију.

У "Србијагасу" процењују да нема потребе, као прошле године, складиштити веће количине гаса у иностранству. У случају ледених дана, разматрају да направе мању резерву, од 30 милиона кубика у Мађарској. Међутим, ако гас не поскупи, предузеће ће, рачунају, на крају сезоне имати минус од 150 милиона евра.

Војислав Вулетић из Удружења за гас каже да су курсне разлике велике и да се "Србијагас" налази у незавидној економској ситуацији.

"Њему је једини спас да се подигне цена гаса и то не да их подигне бесомучно, већ да покрије сопствене трошкове увоза гаса и разлике у продаји", рекао је Вулетић.

Домаћинствима и привреди гас је и по садашњим ценама папрен. Дуг за потрошени гас је 23 милијарде динара, а трећина је дуг топлана.

У "Гаспрому" истичу да они не одређују цену гаса, већ да је формира тржиште на основу формуле и у складу са трговиским уговором.

"Та формула је прихваћена како од стране продавца тако и од стране купца. Оваква процедура искључује било какве манипулације са ценом, чак и у случајевима стопроцентне зависности од једног добављача. Цена руског природног гаса за Србију одговара просечној цени у региону", поручује "Гаспром".

У децембру, "Србијагас" са "Гаспромом" треба да обнови једногодишњи уговор на 2,2 милијарде кубика гаса. Зато је, кажу, важно да се зна има ли, или нема поскупљења гаса, јер се у противном, ребалансом буџета морају дати гарације "Србијагасу" за кредит.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије