Нова правила банкарског система

Финансијски званичници усагласили нова правила банкарског система. Новим правилима требало би да буду ојачане банкарске финансије и зауздано претерано ризиковање, како би се спречила евентуална нова криза.

Светски финансијски званичници усагласили су у Базелу нова правила банкарског система којима би требало да буду ојачане банкарске финансије и зауздано претерано ризиковање, како би се спречила евентуална нова криза.

Банке ће бити приморане да поседују више капитала, и то сигурнијег. Неке банке су, међутим, протестовале да би нова правила могла да угрозе њихову профитабилност и узрокују да дају мање позајмица које подстичу економски раст, што би највероватније успорило глобални економски опоравак.

Председник Европске централне банке и председавајући комитета централних банкара и банкарских супервизора који је усвојио нова правила, Жан-Клод Трише назвао је споразум "фундаменталним јачањем стандарда глобалног капитала".

"Његов допринос дугорочној финансијској стабилности и расту биће суштински", рекао је Трише.

Представници највећих централних банака, укључујући и Европске централне банке и америчке Федералне резерве, усвојили су нова правила банкарског система на састанку у Базелу у Швајцарској.

Њихов споразум треба да буде представљен лидерима Групе 20 најбогатијих земаља света и земаља у развоју на самиту у новембру, а треба да га ратификују и националне владе пре него што ступи на снагу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије