Послодавци незадовољни Законом

Стручњаци процењују да се већи раст запослености очекује 2012. године. Послодавци тврде да их и лош Закон о раду спречава да запошљавају нове људе.

У Србији је формално без посла 724.000 људи. Иако је незапослених 20.000 мање него прошле године, стручњаци процењују да се већи раст стопе запослености очекује тек 2012. године. Послодавци тврде да их и лош Закон о раду спречава да запошљавају нове људе.

Просечно чекање на посао у Србији траје три и по године. Иако трећину незапослених чине млађи од 30 година, они на посао чекају двоструко краће, подаци су Националне службе за запошљавање. Неки и брже нађу посао.

"Најтраженија занимања су везана за информационе технологије, ту су и инжењери електротехнике, специфичне специјализације код лекара, гинеколози, офталмолози, фармацеути лакше долазе до посла, али исто тако, заваривачи, кувари, козметичари", рекао је директор Националне службе за запошљавање Дејан Јовановић.

До посла теже долазе они са средњом стручном спремом и старији од 40 година. С тим у вези, послодавци се жале на лоше одредбе закона о раду.

"Ми тражимо да се укине одредба закона по којој је послодавац дужан да исплати отпремнине код отпуштања радника за све оне раднике који имају одређене године радног стажа. На тај начин ћемо учинити да послодавци избегавају запошљавање људи који су старији од 40 или 50 година", рекао је Небојша Атанацковић председник Уније послодаваца.

Статистичари 2012. виде као годину у којој можемо очекивати пораст броја запослених. Услов за то је раст бруто друштвеног производа што је немогуће без раста индустријске производње, смањења увоза и повећања извоза, односно побољшања укупне економске слике.

"Ми очекујемо да ће већ у октобру доћи до смањења броја незапослених, зато што је практично земља изашла из рецесије. Тржиште радне снаге реаговало је спорије кад се појавила рецесија, али спорије реагује и њеним престанком. У овом периоду ми заиста очекујемо да за пар процентних поена дође до смањења стопе незапослености", рекао је Драган Вукмировић, директор Републичког завода за статистику.

Док се то не догоди, у Србији је и даље велики проблем неусклађеност образовног система и потреба тржишта рада. Сваке године школујемо стручњаке, који ће се, извесно, наћи на бироу рада.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара