Аутопут Појате-Прељина до 2015. године

Министарка за Национални инвестициони план Верица Калановић најавила у Краљеву да ће следеће године почети радови на изградњи пута Појате-Прељина, који би требало да буде завршен до 2015. године.

Следеће године почињу радови на изградњи аутопута Појате-Прељина, а цела деоница би требало да буде завршена до краја 2014. године, изјавила у Краљеву министарка за Национални инвестициони план Верица Калановић.

Ка овом будућем аутопуту гравитира више од пола милиона људи. Концентрација аутомобила је двоструко већа од минималне за исплативост аутопута, а модерна саобраћајница ће подићи безбедност путовања, и бити замајац економском развоју, рекла је Калановић.

Као једини град који на траси Појате-Прељина нема обилазницу, Краљево са посебним нестрпљењем очекује почетак изградње, истакао је градоначелник Љубиша Симовић, додавши да је Краљево спремно за радове, јер ће урбанистичка документа бити усвојена на наредној седници градске Скупштине.

С обзиром на то да ће 15. септембра бити расписан јавни позив за средства НИП-а у 2011. години, министарка је препоручила локалним самоуправама да не шаљу неселективно велики број пројеката.

"Препоручујем да конкуришете са једним-два капитална пројекта и неколико мањих за које сте потпуно технички спремни и који су важни за житеље целог подручја", поручила је она.

Градоначелник Краљева је оценио да се због дуже политичке нестабилности локална самоуправа суочава са недостатком великих пројеката и да је потпуно спремна документација само за халу спортова капацитета око 4.000 гледалаца.

Министарка Калановић је упозорила да локалне самоуправе из централне Србије нису довољно агилне у конкурисању за средства из програма подршке грађевинској оперативи.

Раније данас приликом посете Матарушкој бањи она је изјавила да очекује да ће буџет НИП-а за 2011. годину бити 30 одсто већи него ове године и да свој оптимизам базира на подшци представника ММФ-а.

Истакла је да ће приоритети при оцењивању пројеката бити број становника који ће имти користи и утицај пројекта на економски развој локалне заједнице.

Верица Калановић је обишла и Фабрику вагона и изразила задовољство што је, овој фирми која сада склапа извозне уговоре и полако стаје на ноге, држава после раскида приватизације обезбедила посао за Железнице Србије.

Данашњу посету Краљеву Калановићева је почела у варошици Ушће где је отворила спортску халу при Основној школи Иван Милутиновић у коју су град и Министартво уложили 23,5 милиона динара. У наставку посете обишла је и манастир Жичу где је последњих година из НИП-а уложено око 200 милиона динара.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 27. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије