Губитак НИС-а 9,6 милијарди динара

Трговање акцијама НИС-а на прајм маркету Београдске берзе, по почетној цени од 505 динара по комаду, почиње у понедељак, 30. августа. Због стања на тржишту и пада курса динара према долару, губици НИС-а у првој половини године 9,6 милијарди динара.

На прајм маркету Београдске берзе, у понедељак, 30. августа, почиње трговање акцијама НИС-а по почетној цени од 505 динара по комаду (око 4,8 евра).

Поштанска штедионица ће грађанима Србије, који су добили по пет акција НИС-а, бесплатно пружати брокерске услуге за продају тих хартија од вредности, а налози за продају даваће се на шалтерима пошта.

У првој половини 2010. године компанија је имала губитак од 9,6 милијарди динара, што је за 29 одсто више него у истом периоду лане, саопштено је на представљању НИС-а на Београдској берзи.

Заменик генералног директора НИС-а Алексеј Урусов рекао је да је раст губитка последица стања на тржишту и пада курса динара према долару, који је довео до негативних курсних разлика од 15,8 милијарди динара.

"Нико не може да процени какви ће бити пословни резултати НИС-а до краја године, пошто ће зависити од кретања курса динара и услова на тржишту", рекао је Урусов.

Урусов је рекао да је капитал НИС-а на крају јуна износио 22,6 милијарди динара, што значи да је књиговодствена вредност једне акције те компаније око 138 динара.

Грађани за давање налога морају да понесу личну карту и том приликом кажу колико акција желе да продају и која је минимална цена испод које не желе да продају акције.

Руски "Гаспромњефт" власник је 51 одсто акција НИС-а, односно 83.160.800 комада, док је Република Србија у свом власништву задржала 29,9 одсто акција.

Преостале акције, 19,1 одсто су у рукама бивших и садашњих запослених НИС-а, 4,8 милиона грађана Србије који су бесплатно добили акције, као и неколицине фирми и грађана, који су акције стицали док је компанија била затворено акционарско друштво.

"Гаспромњефт" је већински удео у НИС-у купио за 400 милиона евра, уз обавезу да инвестира око 550 милиона евра у модернизацију постројења те компаније до 2012. Руска држвана компаније преузела је управљање НИС-ом у фебруару 2009. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара