Цветковић и Динкић у Баточини

Инвестиција компаније "Грах аутомотив" у Баточини доприноси остваривању два основна циља Владе Србије, а то су запошљавање нових радника и повећање извоза, због чега је влада одлучила да пружи финансијску подршку тој компанији, изјавио премијер Мирко Цветковић приликом посете тој фабрици.

Премијер Србије Мирко Цветковић изјавио је у Баточини да инвестиција компаније "Грах аутомотив" у Баточини доприноси остваривању два основна циља Владе Србије, а то су запошљавање нових радника и повећање извоза, због чега је влада одлучила да пружи финансијску подршку тој компанији.

Цветковић је, после обиласка радова на новој хали и разговора са руководством компаније која производи делове за аутомобиле истакао да је то пример успешне "гринфилд" инвестиције која има профитабилну производњу, редовно исплаћује зараде и обавезе држави, запошљава нове људе и размишља о додатним инвестицијама.

Премијер је подсетио да компанија "Грах аутомотив" највећи део својих производа извози, а развој и изградња нових капацитета представљају основ за ново запошљавање, због чега је влада одлучила да пружи финансијску подршку тој компанији.

Потпредседник Владе Млађан Динкић уручио је уговоре о раду за првих 14 нових радника у компанији "Грах аутомотив", истичући да би запошљавање нових људи у тој компанији требало да допринесе заустављању тренда одласка младих из Шумадије.

Динкић је нагласио да је доласком "Фијата" у Крагујевац, "Јуре" у Рачу и "Грах аутомотива" у Баточину појачана аутомобилска индустрија у Србији, а Шумадија постаје њен центар.

Он је истакао да компанија већ има продату производњу до 2014. године и да је самосталним средствима изградила прву фабрику у Баточини, а држава ће преко подстицаја омогућити запошљавање 400 нових људи и вишеструко повећање капацитета изградњом нове производне хале.

Генерални директор компаније Роберт Грах навео је да ће до краја године поред ових 14, бити запослено још 64 људи, истичући да ће се у фабрици производити електроника за аутомобиле на бази лед диода.

"Грах аутомотив" шири капацитете

Компанија "Грах аутомотив", која у Баточини запошљава 170 радника, одлучила је да, због повећања обима посла и бољег позиционирања на пољу добављача аутомобилских делова, прошири капацитете.

У току је изградња нове производне хале површине 4.500 квадратних метара, укупне вредности 11,2 милиона евра. Крај радова на изградњи новог објекта предвиђен је за средину октобра.

Словеначкој компанији "Грах аутомотив" је, преко Програма за подстицај директних инвестиција, који спроводи Агенција за страна улагања и промоцију извоза (СИЕПА), одобрено 1,6 милиона евра подстицаја, односно по 4.000 евра за свако новоотворено радно место.

Циљ пројекта је производња сложених производа по најсавременијој технологији, израда електонских компоненти, које улазе у склоп задњег светла на аутомобилу, коришћењем лед диода. Највећи купац новог програма је "Фолксваген" за марке аутомобила "пасат", "голф", "поло".

Компанија "Граф" у Баточини као ћерка истоимене фирме из Словеније основана је у Србији 2004. године са циљем куповине производних капацитета у којима би се производили кабловски сетови за ретровизоре, огледала и унутрашња светла за аутомобиле.

До сада је у Србији изграђена производна хала површине 2.500 метара, укупне вредности три милиона евра. Од 2006. године компанија производи у Србији и највећи део производа извози углавном у земље Европске уније (ЕУ).

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара