Тежа корпа од новчаника

Више од 40 одсто прихода у Србији се троши на храну, а само у августу већина животних намирница поскупела је од 5 до 20 одсто. У Министарству трговине ипак кажу да је слаба потрошачка моћ "сидро за цене", што је показао пример хлеба.

Током августа већина животних намирница поскупела је од 5 до 20 одсто. Као основни разлог за то произвођачи наводе раст курса евра и поскупљење сировина.

Овог месеца поскупело је уље, млеко и млечни производи, алкохолна и безалкохолна пића, вода, кафа, шећер, брашно, месо. Очекује се и ново поскупљене уља, а крајем септембра и нове, више цене зимнице.

Више од 40 одсто прихода у Србији се троши на храну, следе комуналије, па транспорт. У првом кварталу ове године домаћинства су у просеку располагала са 45. 246 динара, а потрошачка корпа у јуну је вредела 37.414 динара.

Слободан Еремић из Националне организације потрошача Србије каже да је у овом треренутку потребно 65.000 динара да би просечна породица задовољила основне потребе на месечном нивоу. 

"Сматрамо да би разматрање могућности укидања ПДВ-а на основне животне намирнице као и субвенционисање производње основних животних намирница био добар пут и добра идеја да се нешто учини", каже Еремић.

Средњи курс евра износи око 105 динара. Пре годину дана био је нешто више од 93 динара, што значи да је домаћа валута слабија за више од 12 динара.

Пад животног стандарда

Горан Николић из Института за европске студије каже да је у протеклих годину дана дошло је до пада пензија од скоро 13 одсто и пада плата од седам одсто, изражено у еврима.

"У динарима су пензије такође бележиле пад, док су плате практично остале на истом нивоу. Међутим, имајући у виду да је дошло до снажног пада запослености може се констатовати пад животног стандарда у Србији", рекао је Николић.

У наредном периоду не треба очекивати веће ударе на кућни буџет, кажу у ресорном министарству. Они очекују да ће овогодишња инфлација ипак остати на нивоу пројектоване, то јест биће до осам одсто. Министар трговине Слободан Милосављевић сматра да ће цене остати мирне. 

"Имамо једну потпуно непотребну психозу у јавности да све поскупљкује, да нас чека катастрофа. Неће се то десити. Остаће цене мирне. Ево и пример хлеба је показао да ниска куповна моћ грађана Србије је сидро цена, рекао бих један тег који онима који би желели да повећају цене и који можда имају жељу за раст цена због појединих импута у производњу то не дозвољавају", рекао је Милосављевић.

Министар је рекао да се поставља питање реализације и по садашњим ценама, "а камоли по вишим ценама". Милосављевић тврди да су економски резултати из прве половине године "прилично добри",  и да ће то, како каже министар, бити разлог раста бруто друштвеног производа.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара