Ирска поново у проблемима

Даблин критиковао одлуку агенције за процену кредитног рејтинга "Стандард и Пурс", да снизи рејтинг Ирске, уз објашњење да је одлука донета на темељу погрешне анализе.

Међународна агенција "Стандард и Пурс" снизила је кредитни рејтинг ирских државних обвезница, због огромних средстава које влада у Даблину издваја за спасавање посусталог банкарског сектора.

Снижавање ирског кредитног рејтинга уздрмало је и европске берзе. Вредност акција пада, а расте цена задуживања, јер инвеститори поново страхују од презадужености земаља еврозоне.

Таман кад се чинило да келтски тигар поново стаје на ноге, са друге стране Атлантика стигао је хладан туш. Америчка агенција "Стандард и Пурс" снизила је кредитни рејтинг Ирске за једну категорију, са АА на АА минус, наводећи као разлог забринутост због трошкова спасавања финансијског сектора у условима тешке кризе, која је избила након пропасти тржишта некретнина.

Највише су пале цене деоница ирских банака, а уз резање кредитног рејтинга, "Стандард и Пурс" доделио је Ирској и негативне изгледе за брзи економски опоравак и раст. Такве прогнозе разљутиле су власти у Даблину.

" У потпуности се не слажемо са агенцијом за рејтинге. То је нешто што не волимо да радимо, али догодило се да њихова анализа није утемељена", каже Џон Кориген, директор Националне агенције за издавање обвезница.

Снижавање кредитног рејтинга Ирској резултираће већим трошковима задуживања за ту земљу. Ирски стручњаци тврде да је "Стандард и Пурс" на погрешан начин проценио трошкове докапитализације ирских банака.

"Проблематични зајмови се пре свега тичу развојних и стамбених кредита, па национална агенција за управљање активом откупљује те зајмове, а за узврат даје банкама државне гаранције. Технички гледано, те обвезнице нису у завршном рачуну, али су додате државном завршном рачуну. Суштина је да ми не дајемо кредите који превазилазе средства у државном буџету", каже Џон Кориген.

Према новим пројекцијама америчке агенције, ирски државни дуг до 2012. године нарашће на 113 одсто бруто - домаћег производа, што је један и по пут више од просека задужености чланица еврозоне.

Просечан дефицит у еврозони ове године требало би да износи 6,6 одсто. Иако је Грчка због мањка у буџету од 13,6 одсто најчешће прозивана чланица еврозоне, највећи дефицит имала је управо Ирска- 14,3 одсто.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара